28 Mart 2024 Perşembe

SF direnişi 103. gününde: Kadınların ne kadar güçlü olduğunu gözardı ettiler

İzmir Kadın Platformu, sendikalı oldukları işten işten atılan ve 103 gündür direnen kadın işçileri ziyaret etti. Direnişteki kadınlar, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini kaydederken İKP ise "Arkadaşlarımızı direniş meşalesini yakan simgeler olarak görüyoruz" dedi.

İzmi'de  Gaziemir Serbest Bölgesi'nde kurulu olan SF Tekstil'de Deriteks Sendikası'na üye oldukları için işlerine son verilen kadın işçilerin başlattığı direniş sürüyor. İzmir Kadın Platformu, (İKP) direnişteki işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu. Kadınlar hep birlikte "Yaşasın sınıf dayanışması", Yaşasın kadın dayanışması", "Sf işçisi yalnız değildir" sloganlarını attı.

'KAZANANA KADAR BURADAYIZ'
Söz alan Pınar Toy, "performans" gerekçesiyle işten çıkarıldığını söyledi. Asıl gerekçenin sendikalı olması olduğunu belirten Toy, şunları söyledi: "Sendikalı olduğumuzu öğrendiklerinde çıkarıldık. Direneceğimizi, burada kapıda duracağımızı beklemiyorlardı ama yanlış düşündüler. Kadınların ne kadar güçlü olduklarını göz ardı ettiler. 103 gündür direnişimizi her türlüğü zorluğa, baskıya rağmen sürdürüyoruz. Kazanana kadar buradayız."

'ARKADAŞLARIMLA DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİM'
12 yıldır Sf Trade bünyesinde çalıştıktan sonra sendikalı olduğu için işten çıkarılan Nurcan Köksal, fabrikanın baskıcı koşullarına karşı sendikaya üye olduğunu söyledi. Sendikalı olduğunu öğrenen işverenin 4 yıldır kullandırmadığı izinleri kullandırdığını ve 3 haftalık izinden sonra defalarca sendikadan ayrılmaları yönünde baskı yaptığını belirten Köksal, "Ben ikna olmayınca, iş barışını bozup insanları kışkırttığım söylendi, bana dava açacaklarını söylediler. Baskıyla işten çıkardılar bende arkadaşlarımla direnmeye devam edeceğim" dedi.

'MÜCADELENİZLE ÖĞRETECEKSİNİZ'
İzmir Kadın Platformu adına söz alan Günseli Kaya, direnişteki kadın işçilerin yok sayılmalarına karşı mücadele vermelerini önemsediklerini dile getirdi. "Arkadaşlarımızı direniş meşalesini yakan simgeler olarak görüyoruz" diyen Kaya, direnişteki işçilerle dayanışmayı sürdüreceklerini vurguladı. Kaya şöyle konuştu:  "Bütün kadın arkadaşlar, hangi iş kolunda olurlarsa olsunlar çalışırken usta başlarının taciz ve tehditlerine maruz kalıyorlar. Sermayenin uşakları da kadınlara nasıl davranılması gerektiğini öğrenecekler. Onların sınıf kardeşleri olduklarını kendilerinin ise çanak yalayıcı olduklarını yaşam içinde öğrenecekler. Siz mücadeleniz ile öğreteceksiniz. Direndikçe öğreniyoruz. Kararlı bir şekilde direnirseniz kazanırsınız ve asla yalnız değilsiniz."

Deriteks Sendikası Genel Başkanı Musa Selvi ise sendika tarihinin mücadele ile dolu olduğunu ancak kadınların verdiği mücadelenin sendikalarını daha da güçlendirdiğini belirtti. Selvi, "Arkadaşlarımız sendikalı olma haklarını kullandıklarından dolayı kapı dışarı işten atıldı. Bu mücadeleyi kazanmakta arkadaşlarımızın göstereceği direnç çok önemli. Son süreçte direnmeyi suç sayıyorlar.  Bu direnişin dayanışmayla zafere ulaşacağına inanıyorum" dedi.

'NE DE OLSA DİRENEMEZLER DİYE KADINLARI İŞTEN ATTILAR'
Deriteks Sendikası İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz ise SF Tekstil'de yoğunlukla kadınların çalıştığını belirtti ve ekledi: "'Ne de olsa kadınlar direnemezler, bunlar kapıda duramaz' diye düşünerek kadınları işten attılar. İşten çıkarılan arkadaşlarımız on yılı aşkındır burada çalışıyor. Direnişimiz sürüyor. Bundan rahatsızlık duyan işveren her türlü baskıya devam ediyor. Gaziemir Serbest Bölge'de yer alan tuvalet bölümünü arkadaşlarımızın kullanmasını yasakladılar. Soğuk ve yağmurlu havalarda çay demleyemediğimiz için içeride kantinden çay alıyorduk, bunu engellediler. Sendikamıza üye olan ve hala fabrikada çalışan arkadaşlarımıza baskılar devam ediyor, arkadaşlarımızı da istifa etmeye zorluyorlar ama hep beraber bu direnişi sürdüreceğiz."