21 Mayıs 2024 Salı

Seyid Rıza ve arkadaşları İzmir'de anıldı

Seyid Rıza ve arkadaşlarını idam edilişlerinin 84. yılında İzmir'de anıldı. Anmada yapılan konuşmada, Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması istendi.

İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği ile Demokratik Alevi Derneği İzmir Şubesi, Seyid Rıza ve arkadaşlarını idam edilişlerinin 84. yılında Karşıyaka İskele'de andı.

Mumların yakıldığı ve saygı duruşunda bulunulan anmada konuşan  Demokratik Alevi Derneği İzmir Şubesi Eşbaşkanı Nebahat Çelik, "Dersim'i kesin olarak yok etmeye odaklı politikalar ve saldırılar karşısında Seyid Rıza, İmam Hüseyin duruşuyla durmuş, ailesinin neredeyse tüm fertlerini yitirme pahasına ikrarına yar kalmış ve diz çökmemiş, Dersim aşkı ve direniş geleneğini bugünlere taşırmıştır" dedi.

Seyid Rıza, oğlu ve beş arkadaşı 15 Kasım 1937'de Elazığ Buğday Meydanında idam edildiğini söyleyen Çelik, cenazelerinin ise bugüne kadar halka teslim edilmediğini ve yerlerinin dahi bilinmediğini kaydetti. Çelik, "Öncelikle cenazelerimiz teslim edilmeli ve Dersim'e nakline engel olunmamalıdır" diye belirtti.