19 Nisan 2024 Cuma

Sevgül davası: Sistematik şiddet var tutuklama yok

Eşine sistematik şiddet uygulayan bir erkek daha 'ölümle tehdit ve yaralama' davasından tutuklanmadı. Kendisi de tehdit edilen Av. Ekin Baltaş, "Erkekler cezasızlıktan cesaret alıyor. Mahkeme, şiddeti karı-koca kavgası olarak yansıtıyor" tepkisinde bulundu.
İSTANBUL - İmam nikahlı eşi Sevgül C.'ye 13 yıl boyunca sistematik işkence uygulayan Maşallah Özkan'ın yargılandığı davanın 2. duruşması Anadolu Adliyesi 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Sanık Maşallah Özkan duruşmaya katılmazken, Sosyalist Kadın Meclisleri, Halkevci Kadınlar, Yoğurtçu Kadın Formu, Maltepeli kadınlar da Sevgül'le dayanışmak için salonda yerini aldı. 
 
Bu duruşmada çocukların beyanları dinlendi.
 
Hakimin Sevgül'ün silahla tehdit edildiği kavgayla ilgili sorusunu N.Ö, "Yemek yedikten sonra buzdolabından su çıkarıp tekrar dolaba koydu. Ben böyle istemedim diyerek belindeki silahı çekip sizi öldürürüm diye tehdit etti. Zaten kılıcı, silahı, bıçağı var. Sürekli bizi bunlarla dövüyor" şeklinde yanıtladı.
 
'EVDE KILIÇ, BIÇAK VE SİLAH BULUNDURUYOR'
 
Babasının telefonla arayıp sürekli "Bu annenle benim olayım, siz karışmayın" dediğini aktaran N.Ö. ardından diğer çocuk D.Ö söz aldı. D.Ö, babasının annesine sürekli saldırdığını söyledi. Babasının sistematik saldırılarını anlatan D.Ö. şunları söyledi: "Normalde babam kapıyı kilitlerdi. O gün kilitlememiş. Ben farkedince annemi kurtarmak için apartmana çıkıp bağırıp, yardım istedim. Babam da beni aşağa kata doğru fırlattı. Bir gün babam bizi alıp gezdirecekti. Biz onunla gitmek istemedik. Olay çıkartmasın diye gittik. Sokak ortasında bizi dövmeye başladı. İnsanlar toplanınca biz de kardeşimle kaçıp bir pideciye sığındık. Avukatımız Ekin Baltaş'ı arayıp yardım istedik. Ekin abla bizi pideciden aldı."
 
Sahilde paten sürerken sevdiği bir köpeği de hırpaladığını sözlerine ekleyen D.Ö, babasının evde bıçak, kılıç ve silah bulundurduğunu belirtti.
 
'KUVVETLİ ŞÜPHE DEĞİL, SUÇTA KARARLILIK VAR'
 
Çocukların beyanları ardından söz alan Av. Ekin Baltaş, sanığın suç işleme ve Sevgül'ün çevresine zarar verme kararlılığı içinde olduğunu belirtti. Sevgül'ün ablasını da tehdit ettiğini söyleyen Baltaş, 'sizi öldürürüm, kardeşini ikna et. Ayrılamaz benden' şeklinde tehditleri üzerine ablasının suç duyurusunda bulunduğunu kaydetti.
 
Sanık hakkında 'kuvvetli suç şüphesi'yle ilgili dava açıldığını hatırlatan Ekin Baltaş, durumun 'şüphenin ötesine' geçtiğine dikkat çekti. Sanık Maşallah Özkan hakkında 6 şikayetin olduğunu, ikisinin deliller ve tanıklarla kanıtlanan 1 tehdit ve 1 yaralama olayı olduğunu belirten Baltaş, "Bu haliyle tutuklama nedeni tartışılmaz bir durum. Ama bizim tutuklama talebimiz reddedildi. Reddedilme kararının gerekçeli olması gerekiyor. Sadece 'bu aşamada reddine' denilmiş. Biz itirazda bulunduk. İtiraza verilen yanıtta da 'ayrı bir soruşturma koşullarının varlığı halinde tutuklama sebebibi yapılabilir' denildi. Eğer ağır ceza mahkemesi sanığın TC numarasına baksa, hakkında verilmiş bir ceza, bir de tehditten soruşturma dosyasınını olduğunu görebilir" dedi.
 
'ERKEKLER CEZASIZLIKTAN CESARET ALIYOR'
 
Baltaş'ın "2018'e gireli 73 gün oldu. 79 kadın öldürüldü. Sizlere bazı haberleri aktaracağım" sözleri üzerine duruşma hakimi, "Başka duruşmalarım var" diyerek savunmaya müdahale etti. Haberleri aktarmaya devam eden Baltaş'a 'isim saymayın' şeklinde uyarı yapan hakime Baltaş, "Öldürülen kadınlar sadece isimler değil. Bu kadınları öldürenler ya eski eşleri ya sevgilileri. Ayrılmayı hazmedemeyen kişiler. Müvekkilim tehlike altında olduğunu defalarca uyardı. Sanığın tutuklu olarak yargılanmasını talep ediyoruz" dedi.
 
Sanığın 33. Asliye Ceza Mahkemesi önünde üzerine yürüdüğünü açıklayan Baltaş, "Sanık cezasızlıktan cesaret alıyor. Gerek mahkeme salonunda gerek adliye önünde bir avukatı tehdit edecek gücü kendinde buluyor. Ben sanığın, hem kendi güvenliğim, hem müştekinin ve çevresindekilerin güvenliği için tutuklu yargılanmasını talep ediyorum" dedi.
 
Mahkeme, Maşallah Özkan hakkında 3,5 yıl hapis cezası verdi, ancak tutuklama kararı çıkarmadı.
 
'ŞİDDET KARI KOCA KAVGASI ŞEKLİNDE YANSITILIYOR'
 
Av. Ekin Baltaş, duruşma sonrasında adliye önünde açıklama yaptı. Mahkemenin erkekleri cesaretlendiren bir karar verdiğini söyleyen Baltaş şunları söyledi:
 
"2016'dan beri bu erkekle mücadele ediyoruz. Sevgül'ün yanında sadece kadınlar vardı. Sanık, müvekillime ve çocuklarına saldırdı. Bana tehdit mesajları iletti. Ama biz devam ettik. Erkek adalet sistemi her zaman sanığı koruyor. Sanık tutuksuz. Bu celsede tutuklanmasına kararı verilmedi. 3,5 yıl hapis cezası aldı. Biz yine de adalet sistemine güvenemiyoruz. Bütün kadın arkadaşların gördüğü üzere bütün bu yaşananlar hakim tarafından karı koca kavgasıymış gibi beyan ediliyor. Nitekim başka bir soruşturma dosyasında sanık beni tehdit ettiğinde bir uyarı almadı. Çünkü cezasızlıkla cesaretlendiriliyor. 2018 yılında 79 kadın öldürüldü. Sevgül bu kadınlar arasında olmasın diye çok uğraştık. İnanıyoruz ki başka ancak kadın dayanışmasıyla kazanabiliriz. Ancak erkeklerin cezalandırılmasını bu şekilde sağlayabiliriz. Yanımızda olan herkese herkese teşekür ederim. Başka soruşturmalar da var. Devam edeceğiz, inşallah sonuç da alacağız."