6 Mayıs 2024 Pazartesi

Sessiz Bir Çığlık: Bir Devrimci Annenin Hikâyesi

Hayata ve mücadeleye sıkı sıkıya bağlı, kabına sığmayan devrimci bir kadının, Elif Demirci Karatekin'in hayat hikayesi Mayıs 2020 yılında yayımlandı. Sessiz Bir Çığlık: Bir Devrimci Annenin Hikâyesi

Elif Demirci Karatekin'in Malatya'nın yoksul bir köyünde başlayan hayatı, Adana'da lise döneminde devrimcilerle tanışmasıyla bambaşka bir hal aldı. Adana'nın emekçi semtlerinde yaşam mücadelesi, fabrikalarda çalışma, ilk gözaltı, '77 1 Mayıs çalışması, faşistlerle çatışma, korsan eylemler, Tamer Saatçioğlu'nun ailesiyle tanışma… Evlilik, 12 Eylül askeri faşist darbe günlerinde çekilen acılar ve direnişler.  Adil Can'la tanışma… Mücadele dolu ömre sığdırılan bitimsiz hatıralar.

Yurtdışına göç ve 10 Eylül coşkusu; "Devrimci mücadeleye en geniş katılmam yurtdışında oldu diyebilirim" diyerek mücadeleye canla başla katılma dönemi. 30 Haziran 2017'de hastalık sürecinin başlangıcı; oğlu Adil'in tutuklanması… Ve çok sevdiği, değer verdiği yoldaşlarının hakkında yazdığı anılar…

Hayata ve mücadeleye sıkı sıkıya bağlı, kabına sığmayan devrimci bir kadının, Elif Demirci Karatekin'in hayat hikayesi; "Sessiz Bir Çığlık: Bir Devrimci Annenin Hikâyesi" Mayıs 2020 yılında yayımlandı. Bu eser ailenin çabaları ve katkısıyla ortaya çıktı. Ceylan Yayınları, Mayıs 2020 tarihinde Elif Demirci Karatekin'in otobiyografisini yazdığı, anı ve yazılarından oluşun ve yoldaşlarının hatıralarına katkı sunduğu bu anlamlı kitabı yayımladı.

Kitabın tanıtımında şöyle yazıyor: "Nice devrimcinin can dostu, ablası, annesi ve devrim-sosyalizm yürüyüşünün yorulmayan, inancını yitirmeyen bir emekçisi oldu hep. Bazı kadınlar vardır; analığın o cömert, kucaklayıcı, güven verici kollarına sahip oldukları kadar, sağlam bir devrimcinin dağlar, kayalar gibi güçlü inancına da sahiptirler. Bu ikisini nasıl birleştirdiklerini bilmeyebilirsiniz ama onları gördüğünüz her anda yaşar, hissedersiniz. Elif yoldaş, onu gördüğüm kısa zamanlarda bana hep bu duyguları yaşatmıştır. Ondaki derin ve sade birikimi, gölgesiz sevgiyi, yoldaşça bağlılığı anlamak, yaşamak için çok uzun zamanlar paylaşmanız gerekmez zaten. O, ne paylaşırsa cömertçe paylaşır çünkü. Zamandan, mekândan taşan bir ruh zenginliğine sahip olduğunu ve yakınındaki, yöresindeki herkesi bu zenginlikle beslediğini anlamak uzun sürmez."