18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Sesimizi Afganistanlı kız kardeşlerimizin sesine katıyoruz'

Mersin Kadın Platformu, Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesi üzerine kadın ve LGBTİ+ların durumuna dikkat çekti.

Mersin Kadın Platformu, Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından Afgan kadınların durumuna dikkat çekmek için Yenişehir ilçesinde bulunan Platin Mağazası önünde açıklama yaptı.

Açıklamada, "Afganistanlı kadınlar yalnız değildir" pankartı açılırken, "Dünyanın bütün feministleri birleşin" ve "Taliban karanlığını mücadelemizle yırtacağız" dövizleri taşındı.

Kadınlar adına açıklamayı okuyan Çiğdem Serin, kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören cihatçı anlayışın ülke yönetimini ele geçirdiği koşullarda ülkede yaşayan kadınlar ve kız çocuklarının büyük tehdit altında olduğuna dikkat çekti. Çiğdem, özellikle kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+'lar, insan hakları savunucuları, gazeteciler için endişelendiklerini belirtti. Afganistan'da Taliban'ın kadınları katlettiğine yönelik haberlerin geldiğini ifade eden Çiğdem, "Taliban, Takhar vilayetinde bir kadını burka giymediği için katletti. Taliban'ın kız çocukları ve bekâr kadınların askerlere teslim edilmesini istemesi, kadınlar ve kız çocuklarının hayatları ve bedenleri üzerindeki tehdidin boyutlarını gözler önüne seriyor. Taliban'ın eline geçmemek adına kadınların intihar ettiği haberlerini alıyoruz. Bu kayıpların intihar değil eril cinayetler olduğunu bütün dünya biliyor" dedi.

"Afganistan'ı bu karanlığa sürükleyenleri tanıyoruz" diyen Çiğdem,  "Taliban şiddetinden kaçan Afganistanlılara sınırlar kapatılmamalı, Afganistan'dan ülkemize göç eden kadın ve LGBTİ+lar için İstanbul Sözleşmesi'nin gerekleri yerine getirilmelidir. Kadın dayanışmasının sınır tanımadığını gösteren İranlı kadınlar Molla rejiminin baskılarına rağmen Afganistanlı kız kardeşleri için Talibanʼa karşı sokağa çıkarak bir kez daha umudu yeşertiyor.  Bizler de Mersin'den Kabile kadın dayanışmasını büyütüyor, sesimizi Afganistanlı kız kardeşlerimizin sesine katıyoruz. Afganistan halkı yalnız değildir" diye konuştu.