16 Mayıs 2024 Perşembe

SES: Sus payı değil, emeğimizin hakkını istiyoruz

Sağlık emekçilerine Nisan ayından itibaren 4 aylık süreyle ek ödemelerin tavandan yapılması yönünde alınan karara ilişkin açıklama yapan SES, "Bir an önce performans, ek ödeme vb. şekillerde yapılan ücretlendirmeler bir tarafa bırakılarak yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret uygulaması başlatılmalıdır" dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkezi Yönetim Kurulu, 8 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'de sağlık emekçilerine Nisan ayından itibaren 4 aylık süreyle ek ödemelerin tavandan yapılması yönünde alınan karara ilişkin açıklama yaptı.

Ek ödemelerin pandemi bitinceye kadar düzenli olarak ödenmesini son olarak 27.04.2021 tarih ve 240 sayılı yazı ile Sağlık Bakanlığı'ndan talep ettiklerini hatırlatan SES, "Ek ödemelerin tavandan ödenmesi kulağa hoş gelebilir. Ama biz sağlık emekçileri bunun aslında bir aldatmaca olduğunu pandemi döneminin her pikinde verilen ek ödemelerden biliyoruz. Pandemiden kaynaklı hasta başvurusunun azalmasıyla hastanenin geliri düşmekte ve düşen bu gelir üzerinden tavandan ödeme deyip adaletsiz bir dağılımla yürütülmektedir" dedi.

EK ÖDEME TÜM SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ KAPSAMALI
Sağlık emekçilerini bir bütün görmeyen bu anlayışın belli bir kesime verdiği birkaç kuruşu belli meslek gruplarına vermediğini vurgulayan SES, "Ortak kullanımdaki üniversiteler, ASM ve TSM'lerdeki sağlıkçılar da bu ek ödemeden muaf olmaktadır. Bu kabul edilemez. Resmi Gazete'de yayımlanan kararın yerine getirilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın yayınlayacağı genelgede daha önce yapıldığı gibi ayrım yapılmadan ödemenin tüm sağlık emekçilerini kapsaması sağlanmalıdır" diye belirtti.

SES açıklamanın devamında şunları kaydetti:

"Bir an önce performans, ek ödeme vb. şekillerde yapılan ücretlendirmeler bir tarafa bırakılarak yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret uygulaması başlatılmalıdır. Herkes için belirlenecek yoksulluk sınırı üzerindeki temel ücret üzerine, meslek, eğitim durumu, hizmet yılı ile sosyal ve özlük haklar eklenmelidir.

"Performans sistemi kaldırılıncaya kadar ek ödemeler hastane gelirinden değil merkezi bütçeden tüm sağlık emekçilerine ödenmelidir. Çünkü sağlık bir ekip işidir. Güvenlikten, temizlik işçisine kadar bu ücret bütün sağlık ekibine ödenmelidir.

"Bu taleplerimizi TİS sürecine girdiğimiz bu dönemde daha yüksek bir SES'le dile getireceğiz. Taleplerimizi kazanmak bizim elimizde. Yeter ki mücadeleyi birlikte büyütelim."