25 Nisan 2024 Perşembe

SES: Soruşturmalar hukuksuz, durdurulsun

SES İzmir Şubesi, ek ödemelerde yapılan kesintileri protesto eden sağlık emekçileri hakkında açılan soruşturmaların hukuksuz olduğunu belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, Haziran ayı ek ödemelerinde yüzde 20 oranında kesinti yapılmasını protesto eden Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi sağlık personeli hakkında soruşturma açılmasını kınadı. 

Ek ödemelerdeki kesintilerin nedenini öğrenmek içinSES, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası ve Demokratik Sağlık-Sen işyeri temsilcilerinin hastane başhekimi ile defalarca görüşme talebinde bulunduğu, ancak randevu verilmediği belirtildi. SES, açıklamasında, "Bu durum karşısında anılan kurum ve kuruluşlar tarafından ek ödemelerde kesinti yapılması ve Başhekimin görüşme taleplerini karşılıksız bırakması çeşitli yöntemlerle protesto edilmiştir. Çalışanların bu tepkilerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü eylemlere katılanlar hakkında disiplin soruşturması başlatmıştır" denildi.

Soruşturma kapsamında savunma süresi dahi vermeyen başhekim vekili ve başmüdür vekilinin "sendikal hakların kullanılmasını engelleme" suçunu işledikleri belirtilen açıklamada, eylemlerin "yasadışı eylem" olarak nitelendirilemeyeceği vurgulandı.

Hastane çalışanları hakkında açılan soruşturmanın derhal durdurulması talep edilen açıklamada, son olarak şu ifadeler yer aldı: "Hastane yönetiminin çalışanlarla diyalog içinde olunması ve taleplerinin dikkate alınmasının gereğini bekliyoruz. Bilinmelidir ki benzer tutum devam ettiği sürece bizler de sorularımızı sormak için, haklarımız için ulusal ve uluslararası hukukun gereği bütün yol ve yöntemi kullanarak yan yana durmaya devam edeceğiz."