17 Mayıs 2024 Cuma

SES Şişli Şubesi: Maaşlar yoksulluk sınırını geçmeli

SES Şişli Şubesi, iktidarın kamu emekçileri ve emeklilere önerdiği zam teklifine karşı eylem düzenledi, "Maaşlar yoksulluk sınırını geçmeli" dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, AKP iktidarının 3.5 milyon kamu emekçisi ile 2 milyon emekliye önerdiği zam teklifine tepki gösterdi. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde eylem yapan sağlık emekçileri, taleplerini dile getirdi. Emekçileri, en düşük memur maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istedi.

Hastane önündeki basın açıklamasında konuşan SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak, "Devletin açıkladığı resmi enflasyon rakamı bile yüzde 19 civarlarında ama devletin bize uygun gördüğü maaş artışı yüzde 5 civarında. Sağlık emekçilerinin hak ettiği bu mudur? Zaten pandeminin başından beri en ağır koşullarda çalışıyor iki kuruş parayla geçiniyoruz. Kötü çalışma koşullarının yanında bir de bu zam teklifleriyle açlığa mahkum ediliyoruz" dedi.

Ülkenin sağlık başarısında imzası olan sağlık emekçilerinin bu koşullarda yaşamayı hak etmediğini söyleyen Kavak, "Önümüzdeki iki yılı kapsayacak sözleşmede geçmiş kayıplarımızın yerine  getirilmesini istiyoruz. Performans sisteminin iptal edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

'KREŞ HİZMETİ ZORUNLULUKTUR'
Hastanelerde kreşin bir zorunluluk olduğunu ifade eden Kavak, "Yedi yirmi dört çalışan bir meslek grubuyuz, gece nöbetlerinde çocuğumuzu nereye bırakacağız diye düşünmek zorunda kalıyoruz. Pandemi sürecinde sağlık emekçileri çocuklarına bakacak kimseyi bulamadı. Para bile verseniz birçok insan virüs korkusundan sağlık emekçisinin çocuğuna bakmak istemedi. İşyerimiz biz çalışırken bize kreş hizmeti vermek zorunda" dedi.

Bakanlığın sağlık emekçilerine kulaklarını tıkladığını söyleyen Kavak, "Övündükleri başarı bizlerin sayesinde. Geç kalınmadan taleplerimiz dinlenmeli ve yerine getirilmelidir" ifadelerini kullandı.

'MEYDANLARA ÇIKIP HAKKIMIZ OLANI ALACAĞIZ'
Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Gülşen Kuru da hükümetin uyguladığı tasarruf tedbirlerinin sadece çalışanlar için geçerli olduğunu söyledi.

Kuru, "Kendi saltanatları söz konusu olduğunda hiçbir konfor ve harcamadan vazgeçmediklerini görmekteyiz. Ödediğimiz vergilerle bir avuç patrona kıyak üstüne kıyak yapanlar, emekçiye gelince kaynak yok demektedir. Peki biz memur ve işçilerden her ay kesilen vergiler nereye gitmektedir" diye sordu.

Hükümetin düşük zam teklifine tepki gösteren Kuru, "Biz bu ülkenin üreten, aldığı her kuruş için vergi veren ve her ay sonunu zor getiren mutsuz çoğunluğuz. Toplu sözleşme masasında oturan yetkili sendika emekçilerin sesine kulak vermeli, kapalı kapılar ardında imzalar atıp milyonlarca emekçiyi hüsrana uğratmamalıdır. Dün olduğu gibi bugün de taleplerimizin karşılanmaması durumunda üretimden gelen gücümüzü kullanarak meydanlara çıkıp hakkımız olanı alacağız" ifadelerini kullandı. 

Kuru sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

🔹En düşük memur maaşı yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.
🔹Sağlık emekçilerinin maaşları performans ek ödeme gibi kalemlerle değil tek kalemde ve her kuruşu emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmelidir.
🔹Ek gösterge kademeli olarak artırılmalıdır.
🔹Yiyecek yardımı enflasyon oranına göre artırılmalıdır.