26 Nisan 2024 Cuma

SES: Şiddete karşı önlem istiyoruz

SES Bakırköy Şubesi, Cumartesi günü Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yaşanan şiddete ilişkin açıklama yaptı. Sağlıkta şiddetin giderek arttığı vurgulanan eylemde, sağlıkta şiddete karşı bir yasa istendi.
SES Bakırköy Şubesi, Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi Erişkin Acil servisinde sağlık çalışanlarının cumartesi gecesi darp ve tehdit edilmesine ilişkin hastanenin poliklinik binası önünde basın açıklaması yaptı. Hasta ve hasta yakınlarının destek verdiği eylemde sık sık "Sağlıkta şiddet sona ersin", "Yaşatırken ölmek istemiyoruz" sloganları atıldı. 
 
Cumartesi günü şiddette uğrayan SES Üyesi Bülent Akdemir söz aldı. Akdemir, şiddete ilişkin şunları söyledi: "Cumartesi bu şiddeti ben yaşadım ama Türkiye'nin her yerinde meslektaşlarımız bu şiddeti yaşıyor. Sağlıkta şiddeti kınamak için buradayız ama her türlü şiddetin de karşındayız. Hasta yakınları tarafından darp edildik, tehdit eddildik. Daha sonra saldırganlar silahlı bir şekilde hastaneye gelerek beni hastaneden kaçırmaya çalışmıştı, başaramayınca tekrar darp ettiler. Şikayete gittiğimiz kurumda ifade alma sürecimiz işkenceye döndü, saldırganlar serbest şu an. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerekir."
 
Basın açıklamasını okuyan SES Bakırköy Şube Eş Başkanı Nuran Güngör de, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin arttığını vurguladı.
 
Güngör, "Bütün bu şiddet vakaları yaşanırken Sağlık Bakanlığı ve hükümet bunları görmezden gelmiş, yüzeysel bir takım önlemler alarak bu işin üstesinden gelmeye çalışmıştır. Bütün sağlık meslek örgütlerinin üzerinde fikir birliğine vardığı sağlıkta şiddeti önleyici bir yasayı hayata geçirmeyerek bu ölümleri ve saldırıları hemen her gün yaşamamıza neden olmuştur. Buradan bir kez daha Sağlık Bakanına sesleniyoruz; Sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılsın" dedi. 
 
SALDIRGANLAR SERBEST
 
Son gerçekleşen saldırının planlı olduğuna dikkat çeken Güngör, şunları söyledi:  "Saldırıyı gerçekleştirenler yaptıkları yetmemiş olacak ki kantin civarlarında saklanarak arkadaşlarımızın kantine gitmesini beklemiş ve bir saldırıda orada gerçekleşmiş. Planlanmış bir saldırı orta yerde dururken, karakolda arkadaşımız saatlerce bahçede bekletilip ifadesi alınmazken saldırganlar elini kolunu sallayarak serbest kalmışlardır. Sağlık çalışanı arkadaşlarımız saldırı ve darp ile mağdur edilmişken bir mağduriyeti de karakolda yaşamışlardır. Sendika olarak bu olayın takipçisi olacağız. Saldırganların en ağır cezayı alması için hukuksal anlamda ne gerekiyorsa yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın."
 
Yaşadıkları şiddeti aktaran Güngör, "7/24 özveri ile görevini yapmaya çalışan sağlık çalışanları olarak diğer meslek gruplarına göre on altı kat daha fazla şiddetle karşı karşıya kalmaktayız. Biz sağlık çalışanlarının % 70’i görev sürelerimiz boyunca sözlü veya fiziki şiddete uğramaktayız. Bu saldırılara ve ölümlere bir yenisi eklenmeden bir daha söylüyoruz sağlıkta şiddeti önleyici yasa bir an önce çıkarılmalıdır" şeklinde konuştu.
 
HASTALARA ÇAĞRI
 
Hastalara seslenen Güngör son olarak şunları ifade etti: "Sizlere daha nitelikli sağlık hizmeti sunmak için bizlere yardımcı olmanız gerekir. Unutmayınız ki bizler yaşatmak için buralardayız. Sürekli saldırı, tehdit ve öldürülme ihtimali içinde işini yapmaya çalışan bir hekim, bir hemşire, bir hasta bakıcı sizlere nasıl iyi bir sağlık hizmeti sunabilir ki? Tüm hasta ve hasta yakınlarından daha doğrusu tüm halkımızdan aslında beklediğimiz şey sizlere sağlık hizmeti vermek için gününü gecesine katan sağlık emekçilerine yapılan bu saldırılara sesiz kalmamanızdır. Kangrene dönmüş bu sorun ancak o zaman çözülebilir belki."
 
SES Üyeleri açıklamanın ardından şiddetin yaşandığı Acil Servis önüne yürüyerek eylemlerini burada sonlandırdı.