19 Mayıs 2024 Pazar

SES sendikal hak ihlalleri raporunu açıkladı

SES açıkladığı sendikal hak ihlalleri raporuna göre; OHAL KHK'leri ile ihraç edilen 795 üyeden 484'ünün OHAL Komisyonuna yaptıkları başvurularının hala sonuçlanmadığı belirtildi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sendikal hak ihlalleri raporunu sendikanın genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Basın toplantısında konuşan SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, KESK'in yarın İstanbul'dan Ankara'ya "Çalışma kakkımı/İşimi istiyorum" talebiyle yürüyü başlatacağını hatırlattı.

Masumiyet karinesi, çalışma hakkı ve pek çok anayasal hak ve ilkenin ihlal edildiği OHAL hukuksuzluğu yıllardır OHAL Komisyonu önünde bekleyen dosyalarla devam ettiğini ifade eden Atabey, "OHAL Komisyonu ihraç kamu emekçilerini hala oyalamakta, ihraç kararları ile ilgili hukuki bir denetim yapmamaktadır. OHAL Komisyonu başvuruları reddedilen kamu emekçilerinin 'özel yetkili' idare mahkemelerinde görülen davalarında adil yargılanma hakkı ihlal edilmekte, Mahkemeler iktidarın hukuksuzluğunu onaylayan merciler olarak işlev görmektedir" dedi.

Hazırladıkları raporun ayrıntılarını açıklayan Atabey, OHAL KHK'leri ile ihraç edilen 795 üyeden 484'ünün OHAL Komisyonuna yaptıkları başvurularının hala sonuçlanmadığını belirtti.

Komisyona yapılan başvuruların yüzde 89,17'sinin sonuçlandığı ve başvuruların yüzde 88,16'sının reddedildiğini kaydeden Atabey, "KESK üyelerine ait 4267 ihraç dosyasının sadece yüzde 38'i karara bağlanmış, yüzde 62'si ise 4 yıldır karara bağlanmayı beklemektedir. KESK'lilere ait hala karara bağlanmayan dosya sayısı yaklaşık 2.400 dür. Bu sayı karara bağlanmamış dosyalar arasında yüzde 18'in üzerindeki yüksek bir orana denk düşüyor. KESK'lilerin oranının yüksekliği kasıtlı bir geciktirme ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

Atabey konuşmasını şöyle sürdürdü: "OHAL KHK'leri ile toplam 795 üyemiz kamu görevinden ihraç edilmiştir. İhraç edilen üyelerimizin 16'sı yine KHK'ler ile görevlerine iade edilmiştir. Bugüne kadar OHAL Komisyonuna başvuru yapan 779 (795-16) üyemizden 295'inin başvurusu sonuçlanmıştır. 179 üyemizin başvurusu olumlu sonuçlanıp üyelerimiz görevlerine iade edilirken, 116 üyemizin başvurusu reddedilmiştir.

"484 üyemiz hala başvuru sonucunu beklemekte olup Komisyonun kuruluşunun üzerinden geçen dört yılın ardından üyelerimizin başvurularının ancak yüzde 37,86 sının sonuçlandığını belirtmek isteriz. Ekte sunulan tablodan 484 üyemizin haklarının gasp edildiği ihraç tarihi itibariyle mahkemeye dahi erişemeden bekledikleri sürelere yer verilmiştir. Bu süreler 354 üyemiz için 4 yılın üzerinde iken en kısa bekleme süresi üç yıla yakındır.

"Bilindiği üzere 685 sayılı KHK ile OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu Kararlarına karşı HSK tarafından belirlenecek Ankara İdare Mahkemelerine dava açılabilmesi yargı sürecinin de bağımsız bir şekilde yürütülmeyeceğine ilişkin değerlendirmelere neden olmuştur. Özel yetkili idare mahkemelerinin sayısı bugün dokuza çıkmış olup4 üyelerimiz adına açılan davalarda verilen kararlar Mahkemelerin de OHAL ihraçlarını tasdik merci olarak çalıştığını göstermiştir.

"Özel yetkili idare mahkemelerinde görülen davalarda hukuki denetim yapılmadığı gibi davaların ne kadar sürede karara çıkacağı ve kesinleşeceği öngörülebilir değildir. 2019 yılı Temmuz ayında Sendikamızın Komisyon kararlarına karşı açılan davalarda ilk aşama yargılama için öngörülen hedef sürenin 955 gün'e kadar çıkabildiğini basınla paylaşmamız üzerine, Bakanlığın bulduğu çözüm OHAL Komisyon kararlarına karşı açılan davalarda hedef süre formunun oluşturulmaması olmuştur. OHAL KHK'lerine karşı işleyen süreçlerin tamamı aynı mantıkla yürütülmektedir. Mahkeme varMIŞ gibi yapmak, denetim varMIŞ gibi yapmak, gerçekleri gizlemek…

"OHAL Komisyon başvurusu hukuka aykırı şekilde reddedilen 116 üyemizin davalarının ancak 46 sının davasında idare mahkemeleri karar vermiş olup, biri dışında bu kararların istinaf incelemeleri devam etmektedir. Bir üyemizin istinaf başvurusu da reddedilmiş olup karara karşı temyiz başvurusu yapılmıştır. Yani üyelerimiz daha yıllar sürecek yargılamalar boyunca sivil ölüme mahkûm edilmek istenilmektedir. Sonuçlanan davaların tamamında verilen kararlar hukuka aykırı OHAL Komisyon kararlarının onaylanmasından ibaret olmuştur. Mahkemeler tarafından hukuki bir denetim yapılmamaktadır."

Atabey, üyelerine yönelik ceza davaları, soruşturmalar, disiplin soruşturmaları ve engellemeleri şöyle sıraladı:

🔹Batman'da sürgün edilen üyelerimiz ile ilgili yapılan basın açıklaması gerekçesi ile Batman Şube yöneticilerimiz Deniz Topkan, Erdal Doğan, Salih Bayat, Yunus İzmir ve Eş Genel Başkanımız Selma Atabey hakkında 2911 sayılı kanuna muhalefetten dava açılmıştır. Her ne kadar yargılama sonucunda beraat kararı verilmiş olsa da sendikal eylemler nedeniyle ceza davası açılması hak kullanımını engellemeyi amaçlamaktadır.  
🔹11.02.2017 tarihinde Malatya'da KHK ihraçları ile ilgili yapılan KESK eylemi gerekçesi ile 08.06.2020 tarihinde iddianame düzenlenmiştir. KESK'e bağlı sendikalara üye 39 kişi dosya kapsamında yargılanmakta olup, Malatya Şube üyelerimizde dava kapsamında yargılanmaktadır. 
🔹Batman Şubemizin üç üyesi hakkında pandemi sürecinde görev tanımına uygun görevlendirme ve ekipman talep ettikleri için verilen görevi yerine getirmedikleri iddiası ile aylıktan kesme cezası verilmiş ayrıca üyelerimiz sürgün edilmiştir. 
🔹Sağlık Bakanlığı önünde Covid-19 salgını sürecinde hayatını kaybeden sağlık emekçileri ile ilgili yapılacak olan basın açıklamasına polis müdahale etmiştir. 
🔹17.12.2020 tarihinde HABER-SEN'in sürgünleri protesto eylemine katılmak isteyen yöneticilerimizin alana girmeleri engellenmiş, kurum önünde basın açıklaması yapılmasına izin verilmemiş, basın açıklamasının yeri değiştirilmek zorunda kalınmıştır. Eş Genel Başkanımız Selma ATABEY'e maske bahane edilerek idari para cezası kesilmiştir. 
🔹Ankara Şubemizin bileşini olduğu İSİG Ankara Meclisi'nin 14 Ekim 2020 tarihinde Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi önünde gerçekleştirmek istediği “7. Ayında Covid-19 Raporu” açıklaması engellenmiştir. 
🔹Samsun Şube üyemiz Meltem Günbeği'ne Samsun'da yapılan İstanbul Sözleşmesi eylemi nedeni ile idari para cezası verilmiştir. 
🔹İhraç olmalarından ötürü sendika yöneticisi olamayacakları, üyeliklerin sona ereceği iddiasıyla yöneticilerimiz hakkında davalar açılmaya devam etmektedir.  
🔹Dersim Şubemiz Denetleme Kurulu üyesi Metin Aksoy ve Ümit Oğuz'un OHAL KHK'leri ile kamu görevinden ihraç edildikleri gerekçesiyle üyeliklerinin sona erdirilmesi ve mevcudiyetlerinde alınan genel kurul kararlarının iptaline dair karar verilmesi talebiyle dava açılmıştır. Açılan davada mahkeme yöneticilerimizin üyeliklerinin iptaline karar vermiş olup genel kurul kararlarının iptali talebini reddetmiştir. Karara karşı istinaf başvurusu yapılmıştır.
🔹Antep Şube yönetim kurulu üyemiz Ömer Kılınç, Yönetim Kurulu yedek üyeliğine seçilen Mustafa Çepik ve Disiplin Kurulu yedek üyeliğine seçilen Erkan Fırat'ın OHAL KHK'ları ile kamu görevinden ihraç edildikleri gerekçesiyle Yönetim Kurulu üyeliği, Yönetim Kurulu yedek üyeliği ve Disiplin Kurulu yedek üyeliklerinin iptali ile mevcudiyetleriyle alınan sendika yönetim, disiplin ve genel kurul kararlarının iptali talebiyle dava açılmıştır. Dava devam etmektedir.
🔹Halen 7 üyemiz ve 4 öğrenci komisyonu üyemiz çeşitli gerekçelerle tutukludur.