19 Nisan 2024 Cuma

SES: Bir milletvekiline 8 test, sağlık çalışanına yok

SES üyesi Davut Ak, belirtiler üzerine Covid-19 testi yaptırmak istedi ancak yapılmadı. SES, "Bir milletvekilinin bir ayda 8 defa test yaptırdığını açıkladığı şartlarda, sağlık emekçilerinin tek bir test vermesinin dahi keyfi bir şekilde engellenmesi kabul edilebilir değildir" dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, salgına rağmen büyük bir emekle çalışan sağlık çalışanlarının korunabilmesi için önlemlerin alınmadığını belirtti. 

SES Şişli Şubesi, İstinye Devlet Hastanesinde çalışan SES Şube Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Davut Ak'ın belirtiler göstermesi üzerine Covid-19 testi yaptırmak istediği ancak geri çevrildiğini kaydetti.

Yapılan açıklamada, "Bir milletvekilinin bir ayda sekiz defa test yaptırdığını açıkladığı şartlarda, bazı sağlık emekçilerinin tek bir test vermesinin dahi keyfi bir şekilde engellenmesi kabul edilebilir değildir" dedi.

'TEST SONUÇLARINI ANCAK 72 SAATTE ALABİLDİ'
SES Şişli Şubesi sağlık çalışanı Davut Ak ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"8 Ağustos günü Davut arkadaşımız, uzun süreli ishal, aşırı yorgunluk, nefes darlığı ve baş ağrısı gibi şikayetlerle çalıştığı İstinye Devlet Hastanesi acil servisine gider. Bir sağlık çalışanı olarak arkadaşımız, Covit endişesi taşıdığını, kendisinin ve temasta bulunacağı hastane personelinin ve hastaların sağlık güvenliği için test vermek istediğini paylaşır. Arkadaşımızın bu talebini geri çeviren acil servis hekimlerinden Vedat G, test isteme yetkisinin kendisine ait olduğunu, ancak canı isterse bunu talep edebileceğini, argo ifadelerle kendilerinde yeteri kadar Kit'in bulunmadığını iddia eder.

"Davut Ak, sağlık emekçilerinden düzenli olarak test alınmasının bir gereklilik olduğunu, kendisinin rutin bir gereksinimden de öte taşıdığı semptomlar dolayısıyla müracaat ettiğini belirtse de Vedat G. tarafından muayene edilmek yerine azarlamalara maruz kalıp, odaya bile alınmaz. Yönetici arkadaşımız ancak saatler sonrasında gelen yeni bir hekim tarafından muayene edilerek testini verir.

"Daha vahimi; yurtdışına çıkış yapmak üzere belirli bir para ödeyerek test yaptıran insanlar 6- 8 saat aralığında sonuçlarını alırken, sağlık çalışanı arkadaşımız test sonuçlarını ancak 72 saate yakın bir zamanda alabilmiş ve o esnada çalışmaya devam etmiştir.

"Nisan ayında kronik hastalığı olan bir sağlık emekçisinin idari izinlere rağmen zorla çalıştırılması sonucunda ölümüyle ismi gündeme gelen İstinye Devlet Hastanesi'nde böylesi ağır ihlallerin sürmesi manidardır."

'SAĞLIK EMEKÇİLERİNE DÜZENLİ TESTLER YAPILSIN'
"On binlerce sağlık emekçisinin enfekte olup yüzlercesinin yaşamını yitirdiği bu ağır Pandemi sürecinde, ayrım gözetmeksizin tüm sağlık çalışanlarına belirli periyotlarda rutin testlerin uygulanması yönündeki çağrımızı tekrar ediyoruz.

"Buradan hareketle ilgili Tabip Odasının, hastanın temel yaşam hakkını tehlikeye düşüren ve bilimsel kriterler yerine fevri bir tutumla hareket eden Vedat G hakkında gerekli işlemi başlatmasını, Sağlık Bakanlığı'nı da etkili bir soruşturma yürüterek adı geçen kişi hakkında ilgili yaptırımları uygulamasını ve sağlık emekçilerine düzenli testlerin gerçekleştirilebileceği olanakları sağlamasını bekliyoruz."

AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, kişisel Twitter hesabından son bir ayda yedi Covid-19 testi yaptırdığını ve son olarak 7 Ağustos'ta yaptırdığı testinin pozitif çıktığını duyurmuştu.