26 Nisan 2024 Cuma

SES Ankara Şubesi: Normalleşme sürecine son verilmeli

SES Ankara Şubesi, "Ağustos Ayı Normalleşme Raporu"nu açıkladı. "Normalleşme" sürecinin ardından sağlık kuruluşlarında yaşananlara dikkat çekilen raporda, "Hayatın her noktasında önlemler alınarak çalışan ve halk sağlığının korunması için normalleşme sürecine son verilmeli" denildi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, 1 Haziran'da başlatılan "normalleşme" planının ardından sağlık kurumlarında yaşananlara ilişkin hazırladığı raporu yayımladı.

Ankara'da bulunan sağlık kuruluşlarındaki emekçilerle yüz yüze görüşülerek hazırlanan raporda, "1 Haziran tarihi sonrası normalleşme adımları, pandeminin ilk 3 aylık var olan sorunlarını daha da büyüterek, halkımız ve sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sağlığını riske atmıştır" denildi.

SOSYAL HİZMET ALANI
Sosyal hizmet kurumları alanından yapılan değerlendirmede; bu bölüme intikal eden her vakada "sosyal inceleme" adı verilen mesleki çalışmanın yapılmasından kaynaklı; sosyal hizmet emekçilerinin riskte olduğu belirtildi. Raporda, kurumlara başvuran kişilerin ikamet adreslerine gidilmesinden kaynaklı Mamak Sosyal Hizmet Merkezi çalışanı olan iki kişinin koronavirüse yakalandığı bilgisi paylaşıldı. Raporda ayrıca sosyal hizmet emekçilerinin mevzuata aykırı olarak 14 günlük çalışma düzeni devam  ettiği sürelerde çalıştıklarına dikkat çekildi.

Pandemiyle mücadele kapsamında özel hastanelerin dışarıda tutulması sonucu Ankara'da ki hastanelerden 3 bin 200 civarındaki yatak ile 450 yoğun bakım yatağının kullanımını engellendiği bilgisi verilen raporda, hastanelerde toplamda 3 bin 500'e yakın pozitif tanılı ve şüpheli hasta bulunduğu ve hastaların 2 bine yakınının pozitif tanılı hastalardan oluştuğu belirtildi. Yatan hastaların 200'e yakının ise yoğun bakım hastası olduğu ifade edildi.

‘ÇALIŞANLARA TEST UYGULANMIYOR'
Raporda ayrıca sağlık çalışanların durumuna dikkat çekildi. Koronavirüs hastası temaslı sağlık çalışanlarının 14 gün karantina süresini beklemeden çalışmaya devam ettiği kaydedilen raporda, "Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin testlere ulaşımında hala sorunlar devam etmekte, bazı hastanelerde test yapılmamaktadır. Temaslı olsanız dahi birçok semptom görülmeden test yapılmamaktadır. Şüpheli olan sağlık emekçileri test sonuçları çıkıncaya kadar çalışmaya devam etmektedir" denildi.

Raporun devamında yer alan bilgiler şöyle:

ŞEHİR HASTANELERİ
-Şehir Hastaneleri'nde süreci Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından yönetiliyor olup, işçi sağlığı ve güvenliği birimleri sürecin dışında tutulmaktadır.

-Enfeksiyon Kontrol Komiteleri çalışmalar ve riskler konusunda güncel veri vermemekte ve açıklama yapılmamaktadır.
 
-Covid hastaları için her geçen gün servisler covid servisine dönüştürülmekte, 500 ile bin arası covidli hasta yatarak tedavi görmekte olup çocuk covid servisleri tamamıyla dolmuş durumdadır.
 
-Covid servisi ile normal servis ya da normal servisle covid servisi arasında görevlendirilmelerde test yapılmamaktadır. Ailede ya da çalışma arkadaşları arasında testi pozitif çıkan sağlık çalışanları test yapılmadan çalıştırılmaya devam edilmektedir.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ
-Üniversite hastanelerinde durum biraz daha sistemli gitmektedir. Covid-19 poliklinikleri hastanenin dışında hizmet vermekte, son 2-3 haftada başvuran hastaların Covid-19 pozitif oranı 2 ay öncesine göre yüzde 60-70 artmış durumdadır.
 
-Sağlık çalışanlarına hala rutin test semptom olmadığı sürece yapılmamaktadır.
 
-Önceden operasyona alınacak hastalara yapılan rutin Covid -19 testinin yapılamadığı bildirilmektedir.
 
-Meslek hastalıkları birimlerinde sağlık çalışanlarına test yapılmaması konusunda idarelerin çaba sarf ettiği gözlenmektedir.
 
-Semptomu olmayan Covid pozitif sağlık çalışanları temas durumlarına göre çalışmaya devam etmektedir.

112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
-Pandemi sürecinin başlangıcından beri artan hasta yoğunluğu normalleşme süreciyle birlikte düşüş göstermemiş aksine halkta oluşturulan ‘koronayı yendik' algısı tedbirlerin elden bırakılmasına neden olup vaka sayılarını arttırmıştır. 
 
-Evde bakım hastaları ve yaşlı hastaları olanlar pandemi süresince ve hala daha hastaneye gitmekten endişelenenler çareyi 112 ye başvurmakta bulmuş bu da yetersiz personel ve ekiple çalışan Ankara 112'nin iş yükünü arttırmıştır.
 
-Semptomsuz hasta sayısı gözlemlendiği kadarıyla semptom gösteren hasta sayısını geçmiş olup mevcut durumda kimin covid pozitif olup olmadığını bilmediğimiz gibi bir sonuç ortaya çıkarmıştır.

BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ
-Evde takip edilen hastaların artması nedeniyle, her aile hekimliği birimine testi pozitif ve temaslı 35- 45 hasta düşmektedir.
 
-İlimizde 450 aile sağlığı merkezinde 1700 civarı aile hekimliği birimi olduğu düşünüldüğünde pozitif hasta ya da temaslı hasta sayısı ortaya çıkmaktadır. Aile hekimleri tarafından takip edilen hastaların 3/2' sinin pozitif tanılı hasta olduğu bilinmektedir.
* Artan sayılar nedeniyle filyasyon çalışmaları sağlıklı yapılmamaktadır.
 
AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
-ADSH ve ADSM'de acil vakalar dışında hizmet verilmemektedir.

-Pandeminin 3 ayında ertelenen ağız diş sağlığı hizmetleri 1 Haziran itibariyle Normalleşme Rehberi ile kısmen gevşetilmiş ancak ilimizde artan vaka sayıları ile yeniden 1 Haziran öncesine dönülmüştür.

-Pandeminin ilk 3 ayında ADSM ve ADSH'dan filyasyon kapsamında görevlendirilen sağlık emekçileri 1 Haziran itibariyle kurumlarına kısmen geri dönüş gerçekleştirmiş ancak artan vakalar kapsamında 788 sağlık emekçisi filyasyon kapsamında görevlendirilmiştir.

-ADSH ve ADSM acil dışında hizmet verilmemekte olup vatandaşın pandeminin ilk 3 ayında ertelenen hizmetleri karşılanmaması nedeniyle hastalar özel sektöre başvurmaktadır."

‘NORMALLEŞME SÜRECİNE SON VERİLMELİ'
SES Ankara Şubesi, hazırladığı raporun son bölümünde, artan vaka sayılarına dikkat çekerek, "normalleşme" sürecine son verilmesini istedi. Raporda, şunlar vurgulandı: "Önlemlerin hayatın her noktasında alınarak çalışan ve halk sağlığının korunması için normalleşme sürecine son verilmeli, acil afet durum yönetimi kurallarına uyularak, toplum içerisinde izolasyon sağlanması, salgının önüne geçilmesi için izlenmesi gereken doğru yöntemdir. Pozitif vaka ile teması olsa bile semptom göstermeyen kişiye test yapılmaması salgının yayılmasının önünü açmakta ve halkın sağlığı tehlikeye atılmaktadır."