19 Nisan 2024 Cuma

Serrac: Savaş suçlusuna müzakere olanağı vermeyeceğiz

İç savaşın devam ettiği Libya'nın Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac, Ankara'ya geldi. Serrac, Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü. Basın toplantısında Serrac, Hafter'i kastederek "Bu bağlamda hiçbir şekilde kendisine bu süreç içinde müzakere olanağı vermeyeceğiz" dedi.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Başbakanı Fayiz es-Serrac, ülkesindeki son durumu görüşmek üzere Ankara'da. Serrac'ı Beştepe'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay karşıladı.

Görüşmenin ardından Erdoğan ve Serrac ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Erdoğan, "Bu ziyaret Türkiye ve Libya arasındaki dayanışmanın gücünü bir kez daha göstermiştir. Geçmişte asırlar boyunca aynı çatı altında kardeşçe yaşadığımız Libya ile 100 yıllık ayrılığın hasretiyle çok sağlam ilişkiler geliştiriyoruz. Son dönemdeki varlık-yokluk mücadelesinde Libya'ya en büyük desteği veren ülke Türkiye olmuştur" dedi.

Libya halkının aynı siyasi birlik etrafında toplanmasına katkı vermek istediklerini söyleyen Erdoğan, "Amacımız dost ve kardeş Libya halkının tamamının aynı idealler ve siyasi birlik etrafında toplanmasına katkı sağlamaktır. Sayın Serrac'la Libyalı kardeşlerimizin barış, emniyet ve refahına katkı yapacak verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Türkiye'nin önceliği bir an önce Libya'nın istikrara kavuşmasıdır. Her vesileyle söylediğimiz gibi çözüm ancak Birleşmiş Milletler himayesinde ve Libyalıların öncülüğünde yürütülecek siyasi süreçle tesis edilebilir" diye konuştu.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı savaşan general Halife Hafter'in ulusal mutabakat anlaşması reddettiğini belirten Erdoğan, "Sayın Serrac ve hükümeti darbeci Hafter ve çetelerinin işledikleri insanlık ve savaş suçlarına rağmen bu konuda her zaman müspet bir tutum takınmıştır. Altını çizerek söylüyorum, darbeci Hafter ifadesini kullanıyorum, bunu boşuna kullanmıyorum. Hafter yakın zamanda Libya siyasi anlaşmasını reddedip, ülke yönetimini üstlendiğini açıklayarak gerçek yüzünü bir kez daha göstermiştir" ifadelerini kullandı.

'LİBYA'YA YÖNELİK ABLUKANIN KALDIRILMASI GEREKİYOR'
Hafter'de destek veren ülkeleri eleştiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hafter'i bir kenara koymak mümkün değil gibi bir anlayışla yaklaşım gösteren ne yazık ki devlet başkanları da var. Bu kişi ve ona siyasi, askeri, mali destek sağlayanlar barışın önündeki en büyük engeldir. Darbeci Hafter'i destekleyerek Libya'yı kan ve gözyaşına boğanları elbette tarih yargılayacaktır. Meşru müdafaa hakkını kullanan Milli Mutabakat Hükümeti'nin son dönemde kazandığı başarıları ise biz de takdirle takip ediyoruz. Görüşmede Libyalıların günlük hayatını olumsuz etkileyen ablukanın kaldırılması gerekliliğini de ele aldık. Petrol ihracatının sürmesi ve ülkenin ekonomik, mali kurumlarına dışarıdan yapılan müdahalelerin sona erdirilmesi konusunda Sayın Serrac'la hemfikiriz.

'LİBYA TOPRAKLARINDA DA İŞBİRLİĞİMİZİ GENİŞLETECEĞİZ'
Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında daha önce imzalanan deniz yetki anlaşmasını hatırlatan Erdoğan, "Sayın Serrac ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına dair imzaladığımız mutabakat muhtırası temelinde yeni işbirlikleri geliştirmeyi kararlaştırdık. Bu çerçevede Doğu Akdeniz'deki doğal zenginliklerinden faydalanmak üzere arama ve sondaj dahil işbirliğimizi ilerletmeyi hedefliyoruz. Libya topraklarındaki işbirliği alanlarımızı da genişletme hususunda görüş birliğine vardık" dedi.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne desteğin devam edeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye hakkın ve haklının yanında olmayı sürdürecektir. Libyalı kardeşlerimizi asla darbecilerin ve lejyonerlerin insafına bırakmayacağız. Libya'nın meşru hükümetine ve kurumlarına verdiğimiz destek artarak devam edecektir. Tüm uluslararası platformlarda Sayın Serrac'la birlikte hareket edeceğiz" şeklinde konuştu.

SERRAC: SAVAŞ SUÇLUSUNA MÜZAKERE OLANAĞI VERMEYECEĞİZ
Erdoğan'la önemli bir görüşme yaptıklarını ifade eden Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Es-Serrac ise "Sayın Cumhurbaşkanına Türkiye'nin tarihi ve cesur tutumundan dolayı özellikle teşekkürlerimizi ilettik" dedi. Serrac, "Bizim her zaman için askerin despot tavrına karşı sert tutumumuz olmuştur. Bu bağlamda bugün bize karşı lejyonerler tarafından ve onları destekleyen tarafından başlayan bu saldırılardan sonra birkaç saat öncesinde büyük bir başarıyı elde etmiş olduk, Trablus ve çevresini tamamıyla özgürleştirmeyi sağladık" ifadelerini kullandı.

Hafter'e karşı savaşmaya devam edeceklerini belirten Serrac, "Bu düşmanı tamamıyla ortadan kaldırıncaya kadar ve ülke topraklarını zorla ele almaya çalışmalarına karşı mücadelemizi yapacağız. Ve bu mücadelemiz içinde modern demokratik ülkemizi tesis etme yolunda geri adım atmayacağız. Savaş suçlusuyla müzakere masasına oturma ile ilgili bir takım zorlamalar olsa dahi kendisinin meşru davranmadığını bilmekteyiz. Bu bağlamda hiçbir şekilde kendisine bu süreç içinde müzakere olanağı vermeyeceğiz. Bizim için önemli olan taraf halktır, halkın iradesidir" diye konuştu.

Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediklerini aktaran Serrac, "Libya sahip olduğu doğal kaynaklar, insan kaynakları ve birçok zenginlikle geleceğe yönelik olarak Türkiye ile yapıcı işbirliği kurma olanaklarına sahiptir. Ülkenizin ekonomik, siyasi, bölgesel ağırlığınızla birlikte hep beraber sizlerle omuz omuza Libya'nın tekrardan imarı sürecinde de Türkiye'yi ve Türk şirketlerini tekrar Libya'da görmek istiyoruz" dedi.