28 Nisan 2024 Pazar

Seoil grevi kazanımlarla sonuçlandı

Seoil Plastik işçileri kazanımlarla TİS'i imzalayarak grevi sonlandırdı.

Toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecindeki anlaşmazlıktan dolayı 2 Mart'tan itibaren grevde olan Seoil Plastik işçileri kazanımlar elde ederek TİS'i imzaladı.

DİSK'e bağlı Lastik-İş Sendikası imzalanan TİS'e ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Kocaeli Arslanbey Organize Sanayi bölgesinde kurulu Seoil Plastik işyeri ile Sendikamız Lastik-İş arasında 5 Eylül 2019 tarihinde toplu sözleşme görüşmelerine başlanmış ancak anlaşma sağlanamamıştı. Bu nedenle 2 Mart 2020 tarihinde üyelerimiz anayasal hakları olan grev uygulamasına başlamıştı. Başlayan grev uygulaması üzerinden geçen 11 günün ardından 13 Mart 2020 tarihinde sendikamız ve Seoil Plastik işyeri yönetimi sağduyu ile bir araya geldiler. Yapılan görüşme sonucunda sendikamız ile Seoil işvereni arasında anlaşma sağlandı. 11 gün boyunca kararlılıkla direnen Seoil Plastik işçileri hedeflerine ulaştı" denildi.

İmzalanan iki yıllık TİS'e göre; birinci altı ayda ücretlere ortalama yüzde 17 oranında zam yapıldı. İkinci altı ayda enflasyon oranında, üçüncü altı ayında enflasyon oranına 75 TL ek yapılacak, dördüncü altı ayda ise enflasyon oranına 50 TL ek yapılacak. Ayrıca toplu iş sözleşmesinin birinci yılında işçilere 80 günlük, ikinci yılında ise 90 günlük ücretleri tutarında ikramiye ödemesi yapılacak. Anlaşmaya göre; işçilere evlenme, doğum, ölüm, aile, çocuk, öğrenim, izin, gıda yardımları ile bayram harçlığı gibi sosyal haklar verildi. Sözleşmeye göre; işyerinde kapsam içi işlerde özel istihdam büroları aracılığıyla kurulan iş sözleşmesine dayanarak kiralık işçi çalıştırılmayacağı güvence altına alındı.