27 Nisan 2024 Cumartesi

Şengal'a saldırıları durdurun çağrısı

TSK'ye ait savaş uçakları ile Şengal'e yönelik hava saldırısına tepki eylemlerinde, saldırıların durdurulması çağrısında bulunuldu.

TSK'ye ait savaş uçakları tarafından dün Şengal'de çarşı merkezine, bugün de bir hastaneye yönelik hava saldırısına Amûde, Şehba ve Rusya'da tepki gösterildi.

Şengal'e yönelik hava saldırısına karşı sokağa çıkan Rojava halkların, yürüyüş düzenledi.

Kuzey ve Doğu Suriye'ye bağlı Amûde'de Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Cizre Bölgesi Êzidî Evi'nin düzenlediği ortak yürüyüş, Özgür Kadın kavşağında başladı. Şengal kavşağında, mitinge dönüşen yürüyüşün ardından açıklama yapıldı. Dünya kamuoyuna ve BM'ye çağrı yapılan konuşmalarda, Şengal halkına yönelik saldırıların görmezden gelinmemesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, Êzidî halkına yönelik saldırıların amacının, bölge halkının iradesini yok etmek, göçe sorlamak olduğu vurgulandı.

Şehba kantonuna bağlı Ehdas ilçesinde de Efrîn kantonu Êzidîler Birliği Merkezi önünde açıklama yapıldı.

Êzidî Birliği üyeleri, Şengal'e yönelik saldırının ardından Irak devletinin açıklama yapmamasına tepki gösterdi. Açıklamada, saldırının, Şengal Demokratik Özerk Yönetimi'nin dayatmalara boyun eğmesi amacı taşıdığı belirtildi. Êzidî Birliği üyeleri, uluslararası toplum ve insan hakları örgütlerine Türk devletine baskı kurma ve Şengal Demokratik Özerk Yönetimi ile ortaklaşma çağrısında bulundu.

Rojava Êzidî Kadınlar Birliği de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin amacının Şengal halkının topraklarına geri dönmesini engellemek olduğunu belirtti. Êzidîlere yönelik saldırının kınandığı açıklamada, insan hakları örgütleri ve BM'ye çağrıda bulunuldu.

RUSYA
Rusya'nın Krasnodar bölgesinde yaşayan Kürt kadınlar da, saldırıyı kınamak için eylem yaptı. Eylemde konuşan Kürt Kadınları Meclisi üyesi Gulizera Ali, "Bu saldırı, KDP'nin ihanetçi çizgisinin verdiği istihbarat sonucu gerçekleşti" dedi.

Gulizera, saldırılarda yaşamını yitirenlerin anısına sahip çıkacaklarını vurguladı, Türkiye'nin saldırılarının yeni ferman niteliğinde olduğuna işaret ederek, dünya kamuoyuna saldırıları durdurma çağrısında bulundu.