24 Nisan 2024 Çarşamba

Şengal katliamının yıldönümünde Êzidî halkı için dayanışma çağrısı

DTK "Şengal?de kaçırılan binlerce Kürt kadınının akıbetinden, aradan dört yıl geçmesine rağmen hala haber alınamaması, özgürlüklerine kavuşturulmaması insanlığın bir utancı ve kara lekesi olarak durmaktadır" dedi. Demokratik Toplum Kongresi'nin, Şengal katliamının yıldönümü dolayısıyla yayınladığı açıklamad "Şengal katliamını ve Êzidî Kürt kadınlarına yapılan insanlık dışı zulmü şiddetle kınıyor, Êzidî halkımızla büyük bir mücadele birlikteliği içerisinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz" denildi.

IŞİD'in 3 Ağustos 2014 tarihinde Êzidî Kürtlerin yaşadığı Şengal’a saldırarak büyük bir katliam gerçekleştirdiği hatırlatılırken, "Binlerce Kürt Êzidî kadını kaçırılarak köle pazarlarında satılmış, çok ağır ve sistematik işkencelere, tacizlere ve  tecavüzlere maruz bırakılmışlardır. Yüzbinlerce Êzidî, kendi anavatanlarından göç etmek zorunda kalmış, Ortadoğu’nun ve Avrupa’nın birçok ülkesine savrularak, oluşturulan kamplarda büyük trajediler yaşamak zorunda bırakılmışlardır. Êzidî Kürt halkına, özellikle de kadınlarına yapılan bu zulüm çağımızın en büyük insanlık suçu ve ayıbıdır" diye belirtildi.

Şengal’de kaçırılan binlerce Kürt kadınının akıbetinden, aradan dört yıl geçmesine rağmen hala haber alınamaması, özgürlüklerine kavuşturulmaması insanlığın bir utancı ve kara lekesi olarak durmaktadır. DAİŞ çetelerine karşı mücadele ettiklerini söyleyen uluslararası ve bölgesel güçler ve tüm demokratik kurum ve kuruluşlar bu ayıbın temizlenmesi ve kaçırılan kadınların bir an önce kurtarılmaları için seferber olmalıdırlar" denilen açıklamanın devamında, "Halkımız ve onun bütün kurumları başta olmak üzere bütün insanlığın, Êzidî halkımızla dayanışma içerisinde olması, onları yeni fermanlarla yüz yüze bırakmamak için yaşamın her alanında mücadele içinde olması tarihi bir insanlık görevi ve sorumluluğudur. Demokratik Toplum Kongresi olarak, Şengal katliamının 4. yıldönümünde bir kez daha Şengal katliamını ve Êzidî Kürt kadınlarına yapılan insanlık dışı zulmü şiddetle kınıyoruz" ifadeleri yer aldı.