23 Nisan 2024 Salı

Şengal katliamı birçok kentte kınandı

Şengal katliamının 6. yılında birçok kentte düzenlenen etkinliklerle soykırıma dikkat çekilerek, Şengal'e yönelik devam eden saldırılara tepki gösterildi.

Êzidîlere yönelik 2014'te gerçekleşen katliamın 6. yılında birçok kentte yapılan açıklamalarla, katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da TJA, Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu ve HDP Diyarbakır Kadın Meclisi, IŞİD'in 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal'de gerçekleştirdiği Êzidî soykırımının 6. yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Yenişehir ilçesinde Ofis semtinde bulunan Hazal Parkı'nda yapılan açıklamaya TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile DBP yönetici ve üyeleri de katıldı.
 
"Jin li her derê li dijî kiryar û zîhniyeta DAÎŞê li ber xwe didin" pankartını taşıyan kadınlar, "Qetliama Şengal'ê nayê ji bîrkirin" yazılı stickerleri de göğüslerine yapıştırdı. Açıklama, Şengal'de katledilenler için bir dakikalık sessizlik eylemiyle başladı.

Eylemde konuşan TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan, bugünün kara bir gün olduğunu dile getirerek, "Bugün 3 Ağustos, ulus devletlerin kara günü, kara mührüdür. Bugün Şengal kadınının direniş günüdür. Şengal'de yaşanan katliamda yer alan, katliama destek olan tüm devletler yargılanmalı. Suriye, Türkiye, Irak gibi IŞİD'i besleyen ülkeler uluslararası mahkemelerde yargılanmalı" çağrısı yaptı. "IŞİD'in elinde olan Êzidî kadınlarının sorumlusu, IŞİD'i besleyendir" diyen Gökkan, Şengal katliamına ilişkin yargı sürecinde de tüm devletlerin sorumlu olduğunun altını çizdi.

Kimsenin bu katliama karşı sessiz kalmaması gerektiğine vurgu yapan Gökkan, "Bugün onlara saldırıldı yarın bizim sıramızdır" diyerek şöyle devam etti: "Sessiz kalırsak bizim sıramız da gelecek, Avrupa'daki kadınların sırası da gelecektir. Kadın IŞİD'in elinden kurtulmuşsa Kürt ve Şengal kadınının sayesindedir. Onlarla başımız diktir. IŞİD, Şengal'de 6 ayda 70 kadın kaçırdı. Türkiye 'Şengal benim kontrolümde' diyor. O halde bu kadınlar Türkiye eliyle kaçırıldı. Tüm uluslararası sorumlulara ve kadınlara sesleniyoruz, Şengal katliamı açığa çıkarılsın. Katliamın izini karartmayın ve kadını asimile etmeyin. Uluslararası devletler, bu katliamın açığa çıkarılmasından sorumludur. Bir an önce uluslararası bir mahkeme kurulmalı ve IŞİD ile onu besleyenler yargılanmalı."

Açıklama, "Katliamcı IŞİD hesap verecek", "Jin jiyan azadi" ve "Biji berxwedana Şengal'ê" sloganlarıyla son buldu.

ŞIRNAK
Şırnak'ta da HDP Şırnak Kadın Meclisi üyeleri ve TJA aktivistleri öncülüğünde, Êzidî Soykırımı'nın altıncı yıldönümü dolayısıyla açıklama yapıldı. Cizre ilçesinde bulunan Seyir Tepesi'nde yapılan açıklamaya çok sayıda kadın giydikleri beyaz kıyafetleri ile katıldı. Açıklamayı HDP Şırnak Kadın Meclisi üyesi Zozan Aksu okudu.

Açıklamada, IŞİD saldırıları sonucunda yüzbinlerce Êzidînin göç etmek zorunda bırakıldığını, binlerce çocuğun ailesiz kaldığını anımsatan Aksu, "Kayıp çocuklar hala bulunamadı ve üzerine yenileri eklendi" dedi. Şengal saldırısında tüm insan hakları savunucularının sustuğunu ifade eden Aksu, şunları kaydetti: "Bu katliam yüzyılın vahşeti ve trajedisidir. Bu vahşeti durdurmak, suçluları, suçlulara cesaret veren, destekleyenlerin yargılanması için; BM, 21. yüzyılda dünyanın gözleri önünde gerçekleşen Êzidî soykırımının tüm yönleriyle açığa çıkarılmasından sorumludur, sorumluluğunu derhal yerine getirmelidir. Şengal özerkliği uluslararası tanınmalı, statüye kavuşmalıdır. BMGK tarafından bu soykırımın tüm sorumlularının yargılanması için UCM Başsavcılığına ivedilikle başvuru yapılması, uluslararası ceza mahkemesi nezdinde yargılamaların yapılması, çağrımızı yeniliyoruz. Bunların yanı sıra dünyanın farklı kıtalarından 73 kadın örgütü 2016 yılında 3 Ağustos gününü 'Kadın Soykırımına Karşı Uluslararası Mücadele Günü' olarak ilan etti. Bugünün devletler nezdinde de kabul edilmesi, bu tür katliamların bir daha yaşanmaması için aciliyet arz etmektedir." 

Yapılan açıklamanın ardından kadınlar, dilek fenerleri uçurdu.

VAN
Van'da HDP Kadın Meclisi, TJA ve DBP, Êzidî Soykırımı dolaysıyla HDP İl binası bahçesinde anma yapıldı. Bahçede bulunan ağaçlara Êzidî kadınların fotoğrafları asıldı. Ortak açıklamayı yapan DBP Parti Meclisi üyesi Hatice Kiye, IŞİD'in katliamından kurtulan Êzidî kadınların göçertildiğini ve gittikleri ülkelerde ötekileştirildiklerini belirtti. Kiye, "Êzidî kadınlar göç ettikleri ülkelerde de anadil ve inançlarını yaşayamamaları ferman içinde ferman koşularına maruz bırakmakta, kamplarda zorlu koşullarda yaşamakta, yaşadıkları kamplardan çıkarılarak; psikolojik ve fiziki şiddetin her türlü boyutuyla yaşamaya zorlanmaktadır. Aynı zamanda kendi kültür ve toplumlarından uzakta olmalarından kaynaklı bir de kültürel soykırıma maruz bırakılmaktadırlar" dedi.

3 Ağustos'un "Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü" olarak kabul edilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Kiye, "Alanlarda, uluslararası mecralarda sürdüreceğiz. Êzidî kadınları toplumlarından izole edilmesin. Entegre adı altında kültürel soykırıma son verilsin. Tüm suçlular uluslararası bağımsız bir mahkeme önüne çıkarılsın, cezalandırılsın. Avrupa, Êzidî kadınlar ve Şengal Soykırımı ile ilgili izleri kaybettirme politikasından vazgeçsin. Dünya kadın örgütleri, hukuk örgütleri ve barolar sorumluluk alsın" çağrısında bulundu.

Açıklamanın ardından Êzidî katliamında yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra kadın katliamları ve tecavüzlerine ilişkin bir skeç sahnelendi. Skeçte zılgıtlar eşliğinde kara çarşafları üzerlerinden atan kadınlar, beyaz kıyafetleriyle Êzidî kadınlarını andı. "Jin jiyan azadî" sloganının atıldığı etkinlik, dengbêj kadınların ezgileriyle son buldu.

MARDİN
Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Güven köyünde Êzidî katliamının 6. yıldönümü TJA öncülüğünde düzenlenen etkinlikle kınandı. HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar yaptığı konuşmada, katliamdan sonra Şengal'e dönmek isteyen Êzidîlere hiçbir şekilde yardım edilmediğini hatırlatarak, AKP'nin sürekli sorun çıkardığını belirtti. Şuan 75. katliamın hazırlıklarının yapıldığını kaydeden Dündar, "Başûr (Güney Kürdistan) ve Şengal'e saldırılar tekrar başladı. Bu saldırılarla 75. fermanı gerçekleştirmek istiyorlar. Ancak yeni bir fermana ve katliama izin vermeyeceğiz. Mesele Yahudi, Süryani, Arap veya Êzidîlik değildir. Mesele zihniyet meselesidir. Bugün sıra Êzidîlerde ise yarın başka bir halkta olur. Binlerce Êzidî kadını kaçırıldı ve zulüm yapıldı. Halkların başına gelmiş en son felaket IŞİD'tir" dedi.

HATAY
HDP Hatay İl Örgütü, Êzidîlere dönük gerçekleşen katliamın yıldönümüne ilişkin parti binasında açıklama yaptı. HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok, "Haklarını ve yaşamını tehdit eden cinsiyetçi şiddete ve artarak devam eden saldırılara, kadın kırımına karşı dünya kadınları ile birlikte mücadeleyi sürdürüyoruz" dedi.

HDP İskenderun İlçe Örgütü Eşbaşkanları Hülya Ateş ve Nevzat Güzel ise katliamın yıldönümü nedeniyle yaptıkları yazılı açıklamada yaşamını yitirenleri andı.

ADANA
HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, IŞİD'in 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirdiği Êzidî soykırımının 6. yılı dolayısıyla açıklama yaparak, mor ve beyaz balon uçurdu. Ellerinde balonlar olan kadınlar, Adana Merkez Park içinde açıklama yaptı. Kadınlar adına basın metnini okuyan HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, 3 Ağustos'un "Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü" olarak kabul edilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Tural, "Êzidî kadınların ve çocukların barbar IŞİD çeteleri tarafından sistematik bir şekilde tecavüze uğraması, köle pazarlarında satılması, her türlü işkence ve şiddete maruz kalması; erkek iktidarının sistemi olan militarizmin kadın ve çocuk bedeni üzerinden egemen erkeklik zihniyetlerini kalıcılaştırmak istemelerinin nedenidir. Êzidîlerin, aynı zamanda kendi kültür ve toplumlarından uzakta olmalarından kaynaklı bir de kültürel soykırıma bırakılmaktadır. Her yıl olduğu gibi bu yılda Êzidî kadın ve çocuklar şahsında Êzidî halkına dönük bu soykırımı kınıyoruz" dedi.

Açıklama ardından kadınlar alkış ve zılgıtlar eşliğinde mor ve beyaz balonları gökyüzüne bıraktı.