19 Nisan 2024 Cuma

Senegal'de 500 kişi gözaltına alındı

Senegal'de muhalif lider Sonoko'ya 2 yıl hapis cezası verildi. Kararı protesto eden halka polis saldırdı, yaklaşık 500 kişi gözaltına alındı.

Batı Afrika ülkesi Senegal'de muhalif lider ve cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko'ya 2 yıl hapis cezası verilmesinin ardından başlayan protestolarda yaklaşık 500 kişi gözaltına alındı.

Dakar'da 3 Şubat 2021'de  "Sweet Beauty" güzellik salonu çalışanına cinsel saldırı ile suçlanmıştı. Suçlamanın ardından Sonko destekçileri sokağa dökülmüş, polisin saldırısında 14 kişi yaşamını yitirmişti. Sonko, bu suçlamayla hüküm giymesi halinde seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olamayacaktı. Cezanın Sonko'nun adaylığına engel olup olmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Sonko, 1 Haziran'da başkent Dakar'da görülen duruşmada, "cinsel saldırı suçlamasından" aklanmış, "gençleri suça teşvik ettiği" gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ousmane Sonko ile yargılanan ve cinsel saldırı olayının gerçekleştiği öne sürülen güzellik salonunun sahibi Ndeye Khady Ndiaye de "zinaya ve ahlaksızlığa zemin hazırlamak"tan 2 yıl hapse mahkum edilmişti.

Sonko, hakkındaki suçlamaları reddederek davanın siyasi amaçlı olduğunu savunurken, partisi PASTEF, mahkemenin verdiği kararın siyasi bir komplonun parçası olduğu belirtilerek "tüm faaliyetleri durdurmaya ve sokaklara çıkmaya" çağırmıştı.

1 Haziran'da verilen kararın ardından protestolar sırasında yaklaşık 500 kişi gözaltına alındı.