19 Nisan 2024 Cuma

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan kadın işçilerle dayanışma

Ordu'nun Gürgentepe belediye başkanı Yaşar Şahin, sendikalı iki kadın işçiyi istifaya zorlamış iktidara yakın sendikaya üye yapmaya çalıştı. Kadın işçiler, reddettikleri için işten çıkarıldı, açtıkları davayı kazanmalarına rağmen tekrar işe alınmadı. KESK Adana Kadın Melcisi, Şahin'in başta kadın işçiler olmak üzere kamuoyundan özür dilemesini ve hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi. 

Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) Adana Kadın Meclisi, "Güvenceli ve sendikalı çalışmak istiyoruz" talebiyle İnönü Parkı'nda açıklama yaptı. "Kadınlar güvenceli ve sendikalı çalışmak istiyor" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini Eğitim Sen Adana Şube Kadın Sekreteri Nilgün Doğan okudu. Yaşamın her alanında baskı, mobbing, taciz ve tecavüz saldırılarına maruz kaldıklarını kaydeden Doğan, Türkiye'de kadınların çalışma yaşamına katılmaları zaten zor ve sıkıntılıyken iş bulabilen kadınların da çalışma ortamlarında farklı farklı baskıya uğradıklarını kaydetti. 

Emek düşmanı politikaların, sendikalı olmanın dahi terörize edildiğini hatırlatan Doğan, sendikalı işçilerin de sendikadan istifaya zorlanarak, iktidarın anlayışlarına uygun sendikaya üye yapmaya çalıştığını belirtti. Ordu ili Gürgentepe belediye başkanı Yaşar Şahin'in iki kadın işçiyi makam odasında istifaya zorladığını dile getiren Doğan, "Sendikalarından istifa etmeyeceğini söyleyen işçilere hakaret etmekle kalmamış, 'Yaşatmam' diyerek tehdit etmiş ve odasından kovmuştur. Aynı şekilde belediye başkanı Şahin'in kalabalık bir işçi grubunu da istifaya zorladığı görülmektedir. 20-30 işçiyi makam odasında karşısına dizen Şahin 'İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?' diye sorduktan sonra 'Ben yönetemeyeceğim adamı atarım, bu dik kafalıları atacağım zaten …' diye tehditlerine devam etmiştir" diye aktardı. 

Kadın işçilerin tutanak tutularak işten atıldıklarını ve açtıkları davayı kazanmalarına rağmen tekrar işe alınmadıklarına dikkat çeken Doğan, "Kadın emekçilere ve belediye emekçilerine bu yönlü haddini aşan, baskı yapan Gürgentepe belediye başkanı Yaşar Şahin, emekçilerden ve kamuoyundan özür dilemeli, bir an önce istifa etmelidir. Yetkililerin de yasal süreci bir an önce başlatmasını, bu şahsın adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Özellikle kadın işçilere yönelik baskılara karşı mücadele edeceklerinin altını çizen Doğan, şöyle devam etti: "Aynı tutum ve davranışın bizim iş kolumuzda da yaşandığını biliyoruz. Bu tür baskılara izin vermeyeceğimizi, sorumlularla ilgili her türlü yasal hakkımızı kullanacağımızın bilinmesini istiyoruz. Biz kadınlar güvencesizlik, sömürü, ekonomik kriz, savaş ve şiddet sarmalına mahkûm olmayacağız. Krize ve şiddete karşı gücümüz birliğimiz, yaşasın kadın dayanışması."

Eylem, sloganlarla sona erdi.