3 Mayıs 2024 Cuma

'Semra Güzel halkın vekili, kadınların iradesidir'

HDP Kadın Meclisi birçok kentte Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamalarda, AKP-MHP faşist iktidarının ülkede demokrasinin teminatı olan HDP'ye saldırarak kendi yarattığı krizi çözemeyeceği vurgulanırken, Semra Güzel'e yapılan saldırıların erkek iktidarın bir yansıması olduğu da belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılma sürecine ilişkin Taksim'de bulunan HDP İstanbul İl Örgütü binası önünde basın açıklaması yaptı. "Semra Güzel halkın vekili kadınların iradesidir" pankartının açıldığı eylemde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmak istenmesinin aslında bir bütün olarak HDP'ye ve Kürt halkının iradesine yönelik saldırının parçası olduğuna işaret etti. HDP'ye yönelik komplolarla, polis ve yargı operasyonlarıyla, yandaş basının karalama kampanyalarıyla başlatılan saldırı dalgasına dikkat çeken Gülüm, iktidarın Kürt halkı ve kadınlarının mücadelesinden, Halkların Demokratik Partisi'nin mücadelesinden korktuğunu dile getirdi. "Bu ülkeye eşitlik, adalet, özgürlük gelecekse, barış gelecekse; bu ülkede insanlar eşit koşullarda bir arada yaşayacaksa bunu gerçekleştirecek olan HDP'dir" diyen Gülüm, Semra Güzel'e karşı başlatılan karalama kampanyasının ve kampanyaya konu olan fotoğrafın ise Kürt sorununda uygulanan çözümsüzlük politikalarının bir sonucu olduğunu kaydetti.

Basın açıklamasını kadınlar adına HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Dilek Özer okudu. Özer, Semra Güzel'e yönelik saldırılarla AKP-MHP faşist bloğunun erkek yargısı ve yandaş basınıyla halk iradesini, kadınların iradesini yok saydığını bir kez daha gösterdiğine işaret etti. Gizlilik kararı olan bir dosyada bulunan fotoğrafların AKP vekilleri tarafından sızdırıldığını hatırlatan Özer, Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasına giden linç kampanyasının her adımının tasarlandığını dile getirdi. Özer, dokunulmazlığın kaldırılması kararının münferit olmadığını belirterek, kararın temelinde iktidarın Kürt sorununda dayattığı çözümsüzlük ve sindirme politikaları olduğunu kaydetti. 

'O FOTOĞRAF MİLYONLARCA KÜRT KADINININ ORTAK GERÇEKLİĞİDİR'
"Söz konusu fotoğrafın çekildiği dönemin gerçekliği yok sayılmaktadır. O fotoğraf karesi Kürt halkının, Kürt kadınların yaşadığı ağır acıların da fotoğrafıdır. Ailesinden, sevdiklerinden uzakta yaşamak zorunda kalan milyonlarca Kürt kadının yaşadığı ortak gerçekliğidir. Hiçbir saldırı konsepti bu gerçekliğin üzerini örtemeyecektir" diyen Özer, ayrıca bu kararın kadınları siyasetin dışına atmanın bir başka yöntemi olduğunu ifade etti. Özer, kadın düşmanı iktidar tarafından verilen Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması kararının kendileri açısından yok hükmünde olduğunu vurguladı ve kadın özgürlük mücadelesine gönül veren yoldaşları Semra Güzel'in kadınların iradesi olduğunun altını çizdi.

Kürt halkına imha, inkar ve tecrit politikalarını dayatan AKP-MHP faşist iktidarının bu saldırılarla amacına ulaşamayacağını dile getiren Özer, "Defalarca aynı yöntem uygulanmıştır ve bu yöntemi uygulayan her iktidar tarihte karanlık bir leke olarak kalmıştır. HDP'ye saldırarak, kumpas davalarıyla, kapatma davaları ile yaşadığı çok boyutlu krizi çözmeye çalışanlar dönüp tarihe bakmalıdır" ifadelerini kullandı. Özer, Kürt sorununun demokratik çözümü için diyalog dışında bir yol olmadığını belirterek, Halkların Demokratik Partisi'nin bu ülkede demokrasinin teminatı olduğunu söyledi. "Milletvekillerimizi hedef göstererek, belediyelerimize kayyım atayarak teklik rejimini inşa etmeye çalışanlara en büyük cevabı başta kadınlar olmak üzere halklar verecektir" diyen Özer, kadın mücadelesine gönül veren tüm kadınlara, Semra Güzel'in yanında durma çağrısı yaptı.

Kadınlar, eylemi "Semra Güzel irademizdir", "Jin, jiyan, azadi" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla sonlandırdı.

ADANA  
HDP Adana Kadın Meclisi, HDP Adana İl Örgütü binasında açıklama yaptı. Açıklamaya TJA, DBP, EMEP'in yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Açıklama metnini HDP Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya okudu. Semra Güzel'in Kürt halkının iradesi olduğunu ifade eden Kaya, Güzel'e yönelik gerçekleştirilen kumpasla dokunulmazlığının kaldırılmasına tepki gösterdi.

"AKP-MHP faşist bloğu, erkek yargısı ve yandaş basını adeta topyekün bir saldırı başlatarak kadınların iradesini yok saydığını bir kez daha göstermiştir" diyen Kaya, dokunulmazlığın kaldırılmasına gerekçe yapılan fotoğrafın dönemin gerçekliği ve Kürt halkının yaşadığı ağır acıların da fotoğrafı olduğuna değindi.

ŞIRNAK 
HDP Cizre İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya Barış Anneleri İnisiyatifi, HDP Şırnak il ve ilçe Kadın Meclisi üyeleri ve TJA'lı kadınlar katıldı. Açıklamada konuşan HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Zilan Ecevit, "Semra Güzel İrademizdir" diyerek, AKP-MHP'nin topyekün bir saldırı başlattığını ve halkın iradesini yok saydığını söyledi.

URFA
HDP Urfa Kadın Meclisi, Urfa İl Örgütü binasında açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, "Halkların ve kadınların iradesine yapılan bu saldırı bizi mücadelemizden alıkoyamayacaktır" diye belirtti. 
 
MALATYA 
HDP Malatya İl Örgütü, il binasında açıklama yaptı. Toplantıda kadınlar adına konuşan HDP Malatya İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, Semra Güzel hakkında verilen kararın kadınları siyasetin dışında bırakma anlamına geldiğini kaydederek, "Yaşadığı acılara rağmen Kürt ve kadın karşıtı politikalar karşısında boyun eğmeyen bir yoldaşımızdır Semra Güzel. Kürt sorununun demokratik çözümü dışında bir yol yoktur. Semra Güzel irademizdir, kadınların ve gençlerin sesidir. Semra'yı savunmak kadınların siyaset yapmasını savunmaktır" dedi. 

HATAY
HDP Hatay Kadın Meclisi, HDP İskenderun İlçe Örgütü'nde basın açıklaması yaptı. "Semra Güzel irademizdir" pankartının açıldığı açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üye ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada konuşan HDP Hatay Kadın Meclisi üyesi Seher Cevheroğlu, kadın iradesinin kırılmaya çalışıldığını ve kadınların buna izin vermeyeceğini vurguladı.

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda insan katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, HDP'nin iktidarın Kürt halkı ve kadınlarının iradesine saldırdığını dile getirerek, Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması ve üzerine atılan suçlamanın siyasi olduğunu ifade etti. Kadın özgürlük mücadelesine karşı eril zihniyetin savaşının bir örneği ile karşı karşıya olduklarını kaydeden Ağaoğlu, kadının nafakasına el uzatıldığı gibi irade sahibi olmasının da engellenmek istendiğini söyledi. Semra Güzel ve diğer kadınların şahsında mücadelenin sona ermeyeceği yönünde topluma söz veren Ağaoğlu, "Elinizi kadın iradesinden çekeceksiniz. Kaybetmeye mahkumsunuz. Kaybettiğiniz için de saldırıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

İZMİR
Halkların Demokratik Partisi İzmir Kadın Meclisi de Semra Güzel'in dokunulmazlığı kaldırılmasını Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto etti. "Semra Güzel irademizdir" pankartının açıldığı eylemde basın metnini Türkan Yıldırım okudu.

Semra Güzel'in kadınların iradesi olduğunu söyleyen Yıldırım, Kadın mücadelesine gönül vermiş tüm kadınlara çağrıda bulundu. Yıldırım, "Semra'yı savunmak kadınların siyaset yapmasını savunmak, kadın mücadelesini savunmaktır" diye konuştu.

Açıklama "Jin jiyan azadi" ve "Semra Güzel onurumuzdur" sloganları ile son buldu.