3 Mayıs 2024 Cuma

Selma Altan için İzmir'de eylem

HDP İzmir Kadın Meclisi, Ege-TUHAY-DER yöneticisi Selma Altan'ın derhal tahliye edilmesini istedi. Kadınlar ayrıca, kadın düşmanı infaz yasasını kabul etmediklerini ve infazda eşitlik istediklerinin altını çizdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi, hak savunucusu ve Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (Ege TUHAY-DER) yöneticisi Selma Altan'a özgürlük istedi.

HDP İzmir İl Binası önünde "Kadın düşmanı infaz yasası" pankartıyla yapılan açıklamanın basın metnini İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür okudu. İnfaz yasasına dikkat çeken Tekgür, "Biz Kadınlar biliyoruz ki bu eşitsiz yasal düzenlemeyle birlikte başta risk grubunda olan hasta tutsaklar ve çocuklu kadınlar olmak üzere tüm siyasi tutsaklar ölüme terk edilmek istenmiştir. Başta kadına ve topluma karşı suç işleyenler, mafyalar serbest bırakılmıştır" dedi.

Yetkililere çağrı yapan Tekgür, başta risk grubunda bulunan hasta, yaşlı ve çocuklu kadın tutsaklar olmak üzere hapishanelerin biran önce boşaltılmasını, hapishanelerden tahliye olan veya olacakolan, kadına yönelik şiddet faillerine karşı, koruyucu önlemlerin alınmasını, İstanbul Sözleşmesi ve 3284 Sayılı Yasa'nın derhal uygulanmasını istedi.

'İNANDIĞI DEĞERLERLE HEPİMİZE ÖRNEK OLDU'
71 yaşındaki Hak savunucusu ve Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (Ege TUHAY-DER) yöneticisi Selma Altan'ın 7 aydır tutuklu olduğunu hatırlatan Tekgür, "İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 16 Kasım 2019 tarihinde İstanbul'da gözaltına alınıp 'örgüte üye olmak' iddiasıyla tutuklanıp İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'ne getirilmişti. Hasta tutsak Selma hakkında hazırlanan dosya için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İstanbul'da gözaltına alındığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verildi. Dosya İzmir'den İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına buradan da yeniden yetkisizlik kararı verilerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Son olarak davanın İstanbul'da görülmesine karar verildi. Avukatların sağlık durumunu gerekçe göstererek defalarca yaptığı itirazları kabul edilmedi, tutsakların Selma ablası hala tutsak. Selma hep demokrasiden özgürlüklerden yana oldu. İnandığı değerlerle, yaşamıyla hepimize örnek oldu. Haksız şekilde tutsak edildi" diye konuştu.

Altan'ın derhal tahliye edilmesini isteyen Tekgür, kadın düşmanı infaz yasasını kabul etmediklerini ve infazda eşitlik istediklerinin altını çizdi.