1 Mayıs 2024 Çarşamba

Sel ve heyelandan evi yıkılan halka dere yatağında ev yapılacak

Son dönemde yangın, sel ve heyelanın meydana geldiği yerler için acele kamulaştırma kararı alındı. Antalya, Kastamonu ve Sinop'ta söz konusu yerler TOKİ tarafından acele kamulaşacak. Öte yandan TOKİ, Rize'de sel ve heyelandan evleri yıkılan vatandaşlara yine dere yatağından yapı tahsis edilecek. 

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, Rize'nin merkez ve Çayeli ilçelerinden sonra Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde meydana gelen yangınların yaşandığı yerler ile Kastamonu ve Sinop'ta sel ve heyelanın meydana geldiği yerler için acele kamulaştırma kararı alındı. 

Karara göre, söz konusu alanlar Toptu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından acele kamulaştırılacak. 

DERE YATAĞINDA EV YAPILACAK
Öte yandan Rize'de yapılaşmaya açılan bölgenin dere yatağında olduğu ortaya çıktı. TMMOB'a bağlı Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, karara "Yaşanan afetlerden ders almamakta ısrar eden anlayışı uyarıyoruz" sözleriyle tepki gösterdi.

Açıklamada, "Sel ve heyelan sebebiyle evleri yıkılan vatandaşlara yine dere kenarlarında TOKİ tarafından yapılacak yapıların tahsis edilmesi hepimizin aynı acıları tekrar tekrar yaşamasına neden olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarının ivedilikle geri alınması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Havza hesapları başta olmak üzere bilimin ve aklın ışığında titiz çalışmaların yapılması ve yaşanabilecek olası afetlerde vatandaşlarımızın tekrar mağdur edilmemesi gerektiğini yineliyoruz" çağrısında bulunuldu.