19 Nisan 2024 Cuma

'Sel felaketinin sorumlusu kentleri şantiyeye çeviren hükümettir'

Bodrum ve Edirne'de yaşanan sellerde bir kişinin hayatını kaybetmesi ve çok sayıda kişinin de zarar görmesine ilişkin açıklama yapan HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Sel felaketinin sorumlusu kentleri şantiyeye çeviren hükümettir" dedi.
HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Murat Çepni, dün Bodrum'da, bir önceki gün ise Edirne'de yaşanan sel sellerde bir kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişinin de maddi kayeplara uğramasına ilişkin açıklama yaptı.
 
Çepni, "Edirne'de dere ve nehirlerin taşmasıyla birlikte büyük maddi hasarlar yaşandı. Turizm yatırımı adına ormanları yok edilen, aşırı ve plansız yapılaşmaya mahkum edilen Bodrum'da ilçe merkezinin yanı sıra çevre mahallelerde de yollar dereye döndü" dedi.
 
Her selden sonra, yetkililerin "bir saatte bir metreküpe şu kadar yağmur yağdı" diyerek, yaşanan selin aşırı bir doğa olayından kaynaklandığını savunup, suçu doğaya atmayı tercih ettiğine dikkat çeken Çepni, "Oysa zaten küresel olarak yaşanan iklim krizinin doğrudan sonucu hava durumunun normal olmayan, ani, hızlı ve aşırı değişimidir. Suçlu olan 'iklim krizi' değildir. Suçlu, hem iklim krizini yaratan, doğaya düşman, ama betona ve asfalta sevdalı, hem de iklim krizine rağmen hala doğa düşmanı politikaları sürdüren hükümetler, belediyeler, şirketlerdir" diye belirtti.
 
İnşaat şirketlerinin karlarını katlamalarından başka bir amacı olmayan, kentleri şantiyeye çeviren; Kuzey Ormanları gibi Marmara'nın, Akdeniz'in ve Karadeniz'in ormanlarını maden, otoyol, havaalanı, turizm yatırımı ve benzeri için talana açıp, yokoluşa sürükleyen hükümet hem iklim suçu, hem de kent suçu işlemeye her şeye rağmen devam ettiğini ifade eden Çepni, "Doğayı paraya çevirmeye çalışan bu zihniyetten kurtulamadıkça, ormanları, dereleri, kıyıları, suları özgür bırakmadıkça, afetler ve felaketler yaşanmaya devam edecektir. Yurttaşlarımız, özellikle de yoksul emekçi halklarımız can vermeye devam edecektir" dedi.
 
Hükümet, sel felaketinin yaşandığı yerde yaşanların zararlarını derhal karşılaması gerektiğini vurgulayan Çepni, "Hükümet, doğal olayların felaketle sonuçlanmasına neden olan, rantçı, plansız, kamu yararına aykırı politikalarından vazgeçmelidir. Altyapı, imar ve diğer bütün politikalarında iklim krizinin nedenlerini ve sonuçlarını gidermeyi temel ilke olarak benimsemelidir" diye belirtti.