19 Mayıs 2024 Pazar

'Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonucu kaç işçi işsiz kaldı?'

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, şeker pancarı üreticilerinin sorunlarını meclise taşıdı, şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle kaç çiftçinin işsiz kaldığını Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'ye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Kemal Peköz, Yozgat'ta çiftçilik yapan Ali İhsan Yılmaz'ın şeker pancarını fabrika almayınca tarlada çürüdüğünü, kredi borcunu ödeyemediği için 25 günlüğüne hapishaneye girmesini meclis gündemine taşıdı.

Peköz, şeker pancarı üreticilerinin sorunları ve ithalatına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplanması talebiyle soru önergesi verdi.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz soru önergesine gerekçe olarak, Türkiye Şeker Fabrikaları'nın bünyesinde bulunan 25 şeker fabrikasından 14'ünün özelleştirildiğini belirtti ve ülkenin şeker ithalatının artarak devam ettiğine dikkat çekti.

Şeker pancarı üretimine getirilen kotanın sürdüğünü kaydeden Peköz, "Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile pancar üreticisi, şeker tüketicisi, fabrika çalışanları, yöre halkı-esnaf, hayvancılık sektörü, alkol ve maya üreticileri ekonomik olarak zor günler yaşamaktadır" ifadelerini kullandı.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'ye şu soruları sordu:

- Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonucu kaç şeker fabrikası çalışanı işsiz kalmıştır?

- Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonucu kaç çiftçi borçlarını ödeyemediği için cezaevine girmiştir, kaç çiftçiye haciz uygulanmıştır?

- Şeker pancarı üretimine kota uygulanmasının sebebi nedir?