21 Mayıs 2024 Salı

'Şehir Üniversitesi'nin kapatılması muhalefeti hizaya sokma çabasıdır'

Şehir Üniversitesi'nin kapatılmasına ilişkin açıklama yapan HDP Eğitim Politikaları, Spor, Kültür Sanat Komisyonu Sözcüsü Karahalı, eğitim gerçek sorunlarının çözümü için mücadele edeceklerini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eğitim Politikaları, Spor, Kültür Sanat Komisyonu Sözcüsü Sevtap Karahalı, İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kapatılmasına ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul Şehir Üniversitesi'nin "mevcut mal varlığıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sürdüremeyeceği" gerekçesiyle faaliyet izninin kaldırıldığını kaydeden Karahalı, "Bu karar siyasi muarızlarının burnunu sürtme, muhalefeti hizaya sokma çabasının eğitim alanında bir tezahürüdür. Bu uygulamayı KHK'larla, eğitim emekçilerinin ve akademisyenlerin bir gecede hukuksuzca işinden ekmeğinden edilmesinde, tarihi-köklü üniversitelerin bölünüp 'yeni' üniversite üretilmesinde olduğu gibi eğitim alanının bir bütün olarak siyasi iktidarın ideolojik üretim merkezlerine dönüştürülmesi süreçlerinden tanıyoruz" dedi.

Karahalı, HDP'nin okul öncesi eğitimden yükseköğrenime kadar eğitimin her aşamasında eşit, parasız, anadilde, nitelikli, demokratik eğitimi hayata geçirme mücadelesi verdiğini söyledi ve ekledi: "Eğitimin herkes için ulaşılabilir kamusal bir hak olarak devlet tarafından karşılanmasını, vakıf üniversiteleri adı altındaki özel üniversitelerin parasız nitelikli kamu üniversitelerine dönüştürülmesini savunmaktadır."

Söz konusu KHK ile yapılanların bununla uzaktan yakından ilintisi yoktur" diyen Karahalı, şöyle devam etti: "Eğitimin gerçek sorunlarına gerçek çözümler bulmak ancak velisinden öğrencisine, eğitmeninden sendikalarına kadar eğitimin tüm bileşenleri ile yan yana gelerek, birlikte tartışıp, ihtiyaçları birlikte belirleyip, birlikte eyleyerek mümkün olabilir. Siyasi iktidardan böyle bir beklentimiz yoktur. Mücadelemiz bunun içindir."