7 Mayıs 2024 Salı

Seda Kurt için Bakırköy'de adalet istendi

Ercan Aktaş tarafından katledilen Seda Kurt için Bakırköy Adliyesi önünde yapılan eylemde söz alan anne Bedia Akar, adalet talebini yinelerken; HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de kadın katilleriinin erkek devlet ve erkek yargı tarafından korunduğunu vurguladı. Gülüm, kadınların hakları ve yaşamları için sokaklarda olmaya devam edeceklerini kaydetti. 

Kadın Savunma Ağı, Ercan Aktaş tarafından katledilen Seda Kurt için Bakırköy Adliyesi önünde açıklama yaptı. Eyleme, Seda'nın annesi Bedia Akar ve HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de katıldı. 

"Seda Kurt için adalet" yazılı pankart ile yapılan açıklamada, söz alan Seda Kurt'un annesi Bedia akar 4 Kasım 2019 gününden beri adalet aradıklarını kaydetti. 

ANNE AKAR: ERCAN AKKAŞ BULUNMADI, KİM KORUYOR, KİM SAKLIYOR?
Akar, "Ercan Akkaş bulunmadı. Davaya dair tek bir gelişme yok. Soruyoruz Ercan Akkaş'ı kimler koruyor, saklıyor. Kadınları korumayan yasaların karşısında; bizler kazanımlarımızı kaybetmemek için mücadele veriyoruz. Bizler katledilen kadınların ardında adliye koridorlarında erkek adaletin karşısında cezasızlıklarla mücadele ediyoruz. Faillerin indirimsiz ceza alması için mücadele ediyoruz. Hayatlarımıza haklarımıza saldıran Diyanetiyle, hükümetiyle mücadele ediyoruz. Yeter artık" dedi. 

‘SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ, AŞAĞI BAKMIYORUZ'
Bu cinayetlerin sorumluları İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamayanların olduğunun altını çizen Akar, şöyle devam etti: "Hayatlarımızı abluka altına almaya çalışanlara karşı erkek şiddetine karşı eylem yapan kadınları yüzlerce polis karşılarken kadınlar şiddet gördükleri erkekleri birçok kez şikayette bulunmasına rağmen aynı özveriyi görmüyoruz. Kadın cinayetleri davaları cezasızlıklarla iyi, hal indirimleriyle sonuçlanıyor. İstanbul Sözleşmesi'ni ve hukuki ayağı olan 6284'ü etkin uygulamayanlar, kürsülerden hayatlarımızı hedef etmek de dert edinen, tek tip makbul kadın olmayı dayatanlar, nefret söylemlerinde bulunanlar toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yeniden yeniden üretenler bu cinayetlerin sorumlularıdır. Susmuyoruz, korkmuyoruz, aşağı bakmıyoruz."

Bedia Akar'ın bir kez daha "Adalet istiyorum. 2 yaşındaki annesiz kalmış H. için adalet istiyorum. Kızımın katilinin bulunmasını, yakalanmasını istiyorum. Geç gelen adalet, adalet değildir" diye seslendiği eylem, kadınların sloganlarıyla sonlandı.

GÜLÜM: ERKEK YARGI, KADIN KATİLLERİNİ KORUMAYA DEVAM EDİYOR
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise kameralarla dolu bir ülkede; muhaliflerin anında evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınıp tutuklanırken katil Ercan Aktaş'ın neden yakalanmadığını çok iyi bildiklerini söyledi. Gülüm, "Kimler tarafından korunuyor, neden yargı önüne çıkarılmıyor biz bunları çok iyi biliyoruz. Erkek egemen yargı, erkek egemen devlet anlayışı, kadın katillerini korumaya devam ediyor" dedi. 

‘GERÇEK ADALET İÇİN SOKAKLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Hayatta kalmak için özsavunma hakkını kullanmak zorunda kalan kadınların ağır cezalara çarptırıldığına dikkat çeken Gülüm, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin uygulanmış olsaydı kadınların katledilmeyeceğini belirtti. Gülüm, "Kadınlar için gerçek adalet demeye devam edeceğiz, özgürlüğümüz için, gerçek adalet için bu yıl da 8 Mart'ta sokaklarda olacağız. Bize sokakları yasaklamaya çalışanlar bilsin ki; ne sokakları, ne alanları, ne meydanları ne de geceleri terk etmeyeceğiz" diye vurguladı. 

Gülüm, tüm kadınları hakları ve yaşamları için 6 Mart'ta 16.00 Kadıköy'de yapılacak eyleme ve 8 Mart feminist gece yürüyüşüne çağırdı.

Açıklamanın, ardından kadınlar duruşmaya geçti.