5 Mayıs 2024 Pazar

'Seçmen taşıma kayıt işlemleri niye durduruldu?'

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçmen taşıma kayıt işlemlerinin durdurulmasına ilişkin herhangi bir talimatının olup olmadığını sordu.
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
 
Yerel seçim takvimine göre 31 Aralık'ın "seçmen kayıtlarının taşınması için son gün" olarak belirlendiğini, ancak Siirt İl Nüfus Müdürlüğü'nen 31 Aralık'ta kayıt yapmak isteyen seçmenlerin talebini kabul etmediğini belirten Beştaş, "Ancak köylerde bulunan korucular il merkezine kaydetmekte hiçbir sakınca görmemiştir" dedi.
 
Benzer bir örneğin Balıkesir'in Bandırma ilçesinde yaşandığını hatırlatan Beştaş, İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla işlemlerin durdurulduğunun seçmenlere açıklandığını söyledi.
 
Yerel seçimlerde oy kullanmaları için yaklaşık 3 bin asker ve polis kaydının Şırnak il merkezine alındığı yönündeki haberlerin kaygı verici olduğuna dikkat çeken Beştaş, "Silopi ve Cizre ilçelerinde görevli olan kolluk görevlilerinin Siirt Karayolu üzerinde bulunan Toki konutları civarında yoğunlaşmış olması da dikkat çekicidir. Güvenlik görevlilerine ait seçmen kayıt taşıma işlemlerinin, Beytüşşebap ilçesinde de gerçekleştiği kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Yine seçmen kayıtlarının yenilenme işlemlerinin, pek çok merkezde bizzat kaymakam ve valiler tarafından yapıla geldiği ve sahte seçmen kayıtlarının gerçekleştirildiği de bilinmektedir" dedi.
 
HDP Siirt Milletvekili Beştaş, 31 Aralık 2018 günü seçmen kaydı taşıma işlemleri için son gün olduğu halde neden nüfus müdürlüklerinin taşıma işlemlerini durduğunu sordu, "Bu konuda bakanlığınızın açık bir talimatı var mı?" dedi. Eğer talimat varsa, kamuoyuna açıklanmasını isteyen Beştaş, "Seçmen kaydı taşıma işlemlerini engelleyerek ne amaçlanmıştır? Bu iş ve işlemler iktidar partisinin seçim kampanyasının bir parçası mıdır?" sorusuna da yanıt istedi.