5 Mayıs 2024 Pazar

Sebahat Tuncel'e şiddet uygulayan gardiyanlara takipsizlik kararı

Sincan 3 No'lu L Tipi Kapalı Hapishanesi'ndeki hak ihlallerine karşı attığı sloganlar sebebiyle Sebahat Tuncel ve Sibel Akdeniz'e şiddet uygulayan gardiyanlar hakkında takipsizlik kararı verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Tuncel ve Akdeniz'e ise "tehdit ve hakaret" suçlamalarıyla soruşturma açtı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sincan 3 No'lu L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsak olan eski DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Sibel Akdeniz'e şiddet uygulayan gardiyanlar hakkında "görevi kötüye kullanma" ve "basit yaralama" suçlarından takipsizlik kararı verdi. Kararı veren savcı Tuncel ve Akdeniz hakkında ise "tehdit" ve "hakaret" suçlamalarından soruşturma yürütüyor.

Tuncel ve Akdeniz, 7 Ağustos 2021 tarihinde Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'ne gitme talepleri karşılanmadığı için ve hapishanelerde devam eden hak ihlallerine, baskılara karşı bulundukları koğuşun havalandırmasında "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı atmışlar, bunun üzerine dört gardiyan tarafından zor kullanılarak içeri alınmışlar ve haklarında disiplin soruşturması başlatılmıştı.

Jinnews'den Öznur Değer'in haberine göre, 9 Ağustos günü savcılığa şikayet dilekçesi sunan Tuncel ve Akdeniz, ifadelerinde tutsaklıkları boyunca siyasi kimlikleri nedeniyle farklı uygulamalara maruz kaldığını belirtti. Bu uygulamalara karşı çıkmak için "Baskılar bizi yıldıramaz", "Direne direne kazanacağız", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları attıklarını dile getiren Tuncel ve Akdeniz, haklarında birden fazla disiplin soruşturmasının açıldığını kaydetti. "Siz gününüzü göreceksiniz faşistler" demedikleri halde soruşturma tutanağına böyle bir ifadenin eklendiğini aktaran Tuncel ve Akdeniz, gardiyanlardan şikayetçi olduklarını ifade etti.

Gardiyanlar ise ifadelerinde zor kullanmadıklarını öne sürdü. İncelenen kamera kayıtlarında ise ses olmamasına rağmen gardiyanların Tuncel ve Akdeniz'i "uyardıkları" iddia edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Tuncel ve Akdeniz'in ifadelerini "iddia" olarak değerlendirdi ve "gardiyanların müdahalesinin fiziki şiddet olarak değerlendirilemeyeceğini" söyleyerek gardiyanlar hakkında takipsizlik kararı verdi.

Takipsizlik kararının altına ise "Sebahat Tuncel ve Sibel Akdeniz hakkında suç örgütlerinin korkutuculuğundan yararlanılarak tehdit ve zincirleme şekilde kamu görevinden dolayı memurlara hakaret suçlarından soruşturma devam etmektedir" notu düşüldü.