18 Nisan 2024 Perşembe

Schneider Enerji'de grev başladı

MESS'te yer alan 5 işletmenin 4'ünde süren görüşmelerde anlaşma sağlanırken, Schneider Enerji'de anlaşma sağlanamaması üzerine Birleşik Metal-İş grevi başlattı.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu MESS'te grev başladı. 6 Ekim 2022'de başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine 5 işletmede grev kararı alınmış, grev kararı sonrası görüşmelerde Manisa Schneider Elektrik ve Arıtaş Kiryojenik'te anlaşma sağlanmıştı.

Devam eden görüşmelerde Kocaeli ve İstanbul'da fabrikaları bulunan Grid Solutions Enerji, Schneider Enerji ve Hitachi Energy'de ise patronların teklifi yetersiz bulunarak reddedildi. Bu nedenle bu işletmelere ait toplam 6 fabrikada bin 400 işçinin 23 Ocak'ta greve çıkacağı belli oldu. 

Greve 1 gün kala MESS'in çağrısıyla yapılan görüşmelerde Hitachi Energy ile de anlaşma sağlandı. Grevin başlamasına saatler kala ise Grid Solutions Enerji ile anlaşma sağlandı. Anlaşmalar sonucu, işçilerin 31 Ağustos'taki saat ücretlerine yüzde 91 oranında zam yapılması, 6 aylık enflasyona göre ücret zamlarının belirlenmesi ve sosyal haklarda ise yüzde 100 zam yapılması kararlaştırıldı.

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan Schneider Enerji fabrikasında ise grev başladı. "Bu işyerinde grev vardır" pankartını asan işçiler, "Yaşasın işçilerin birliği", "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Yaşasın onurlu mücadelemiz" sloganlarıyla grevi başlattı.

Grev alanında konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "İşçinin kabul etmediği hiçbir sözleşmeyi sendikamız gidip imzalamaz, kabul etmez. Bizim demokratik anlayışımız budur" ifadelerini kullandı. Haklarını kazanmak için her türlü zorluğu göğüsleyeceklerinin altını çizen Serdaroğlu, "Grevimizi başlatıyoruz, hayırlı olsun. Yolumuz açık, umudumuz keskin olsun. Bu mücadele işçilerin kazanımıyla sona erecektir. Bundan sonraki mücadelelerde örnek olacak bir sonucu hep birlikte yaratacağız" dedi.

Grev, halaylarla devam ediyor.