18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Savunma mitingi' Ankara Adliyesi önünde yapılacak

Baro başkanları, "Savunma Mitingi"nin yasaklanmasına karşı suç duyurusunda bulunacak. Baro başkanları, meslektaşlarını 15.00'da Sıhhiye'de bulunan Ankara Adliyesi'ne çağırdı. 

İktidarın, "çoklu baro" teklifine karşı Meclis önünde eylemlerini sürdüren baro başmanları, Anıtpark'ta yapacakları "Savunma Mitingi"nin Ankara Valiliği tarafından "pandemi" gerekçesiyle yasaklanmasına karşı suç duyurusunda bulunacak.

Baro başkanları tarafından yapılan bilgilendirmede, mitingin engellendiği, Anıtpark'ın tamamen kapatıldığı ve bu nedenle planlanan "Savunma Mitinginin" gerçekleştirilme imkanının kalmadığı belirtildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK
Baro başkanları tarafından yapılan bilgilendirme şöyle: "Ankara Valiliği'nin 02.07.2020 tarihli kararı uyarınca, pandemi bahanesi ile bugün yapılacak olan savunma mitingi engellenmiş, Anıtpark tamamen kapatılmış ve bu nedenle planlanan mitingin gerçekleştirilme imkanı kalmamıştır. Gerek bu açıkça Anayasa'ya aykırı karara, gerekse 22.06.2020 tarihinde Baro Başkanları'nın Ankara girişindeki hukuka aykırı engelleme ve insanlık dışı muamele nedeniyle çok sayıda Baro Başkanlarımızla birlikte bugün suç duyurusunda bulunacağız. Bu hukuksuzluk mesleğimize ve tüm meslektaşlarımıza yönelmiştir. Suç duyurusuna imza vermek isteyen meslektaşlarımızı saat 15:00'te Sıhhiye'de bulunan Ankara Adliyesi'ne bekliyoruz."
 
Bu çağrı üzerine yasaklamaya rağmen illerden yola çıkan avukatlar da Sıhhiye Meydanı'nda toplanacak. Yapılacak açıklamanın ardından toplu olarak suç duyurusunda bulunulacak.

AVUKAT UÇAR: İLK KARARDA ISRAR EDİLMELİYDİ
Ankara'da olan Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar, ETHA'ya yaptığı değerlendirmede, yasak kararına rağmen çok sayıda avukatın Ankara'ya geldiğini söyledi. 

Baro başkanlarının başından beri önemli bir direniş sergilediğini kaydeden Uçar, "çoklu baro" tasarısının sadece baro ve baro başkanlarını değil, tüm avukatları hatta tüm toplumu ilgilendirdiğini vurguladı. 

Yasak kararının ardından özellikle İstanbul Barosu'nun Ankara'ya gidecek araçları iptal etmesini eleştiren Uçar, şunları söyledi: "Başından beri yapılan eylemler çok önemli. Ama mesele sadece başkanların ve baroların meselesi değil. Tüm avukatların ve hatta tüm toplumun, yurttaşların sorunu. 

Dolayısıyla yasak kararının ardından, yasak kararının ardından mitingin fiili olarak yapılabilmesi zorlanmalıydı. Özellikle İstanbul Barosu bundan ısrar etmeliydi. Çünkü, avukatlar Ankara'ya gelmekte ve durduruldukları her yeri mitingi alanına çevirmekte kararlıydı"