26 Nisan 2024 Cuma

Savcılık: İki fidan diksinler tacizciyle uzlaşın

Datça Savcılığı Kalemi, Datça'da 1 Haziran'da üç kişinin taciz ettiği Nupelve Özdemir ve LGBTİ+ aktivisti Suat Şahinkaya'ya uzlaşma önerisinde bulundu. Öneride "Bizim örf ve adetlerimizde el öpme vardır, onlar çok mahcup, siz de anlayış gösterin" denildi. Uzlaşma yolu olarak ise "Sanıklar sizin adınıza iki fidan diksin" önerisi sunuldu.
Datça Savcılığı Kalemi, Datça'da 1 Haziran'da üç kişinin tacizine uğrayan Nupelve Özdemir ve LGBTİ+ aktivisti Suat Şahinkaya'nın dava açma girişimlerine karşılık "sanıklar adınıza iki fidan diksin" diyerek uzlaşma önerisinde bulundu.
 
Savcılık kalemi davanın "uzlaştırma" kapsamında olduğunu, uzlaşmazlarsa davanın çok uzayacağını ifade ederek "Örf ve adetlerimizde el öpme vardır, onlar çok mahcup, siz de anlayış gösterin" dedi.
 
Ekmek ve Gül'den Umut Baran Sümer'in haberine göre; Özdemir ve Şahinkaya uzlaşma önerisini kabul etmedi ve "Savcılık kalemi savcılıktan, mahkemelerden ayrı hareket edemez, kendi kafasına göre karar veremez, demek ki savcılığın da, mahkemenin de tutumu bu. …Bu tacizin cezalandırılması gerekiyor. Biliyoruz ki taciz ve tecavüz davalarında iyi hal indirimleri ve cezasızlık söz konusu. Biz bu dava ne kadar uzun sürecek olursa olsun davadan vazgeçmiyoruz" diyerek 7 Mart 2018'de görülecek duruşmada, herkesi davayı takip etmeye çağırdı.
 
Tacize uğrayan Özdemir ve Şahinkaya'nın avukatı Mehmet Emrah Güzel ise "ağaç diksinler, uzlaşın" önerisinin hem müvekkillerine hem de adalete alenen "hakaret" olduğunu ifade etti. Güzel, bu uzlaştırma önerisini savcılık kaleminin yapmasıyla ilgili de Asliye Ceza Mahkemesi hakimliğinin, Datça'da 'uzlaştırmacı' görevini üstlenecek yetkili bir avukat olmadığı için yakın zamanda yapılan yasal değişiklikle zorunlu hale gelen uzlaştırma işini kalem görevini yapan memura yaptırdığını ifade etti.
 
DAVADA DAHA ÖNCE NE OLDU?
 
1 Haziran'da zorla arabaya bindirilmeye çalışılan Özdemir ve Şahinkaya, aynı gün polisi aradılar, görebildikleri kadarıyla aracın plakasını ve kendilerini taciz eden kişilerin eşkalini verdiler.
 
Özdemir ve Şahinkaya polis tarafından durdurulan arabadaki şahıslarla birlikte karakola gittiklerinde, kendilerine polisler tarafından uzlaşma teklif edildi. Uzlaşmayı reddeden iki arkadaş şikayetlerinde ısrar edince polisler elde kamera kaydı olmadığı gerekçesiyle şikayetlerini geri aldırmak istedi ve şüpheliler hakkında sadece alkollü araç kullanmaktan tutanak tutuldu.
 
Ertesi gün Datça Kumluk sahil yolu üzerinde Özdemir ve Şahinkaya'nın karşısına çıkan sanıklar "Hiçbir şey hatırlamıyoruz, üzgünüz, size yemek ısmarlayalım, şikayetinizden vazgeçin" diyerek yine uzlaşma teklif ettiler. Şikayetlerini geri almayan Özdemir ve Şahinkaya dava açılmasını sağladı ancak bu kez de dava "uyuşturucu ve alkollü araç kullanarak kamu düzenini bozmaktan" açılabildi.
 
İlk duruşmada, Özdemir, Şahinkaya'nın ısrarlı talepleri ile Datça'daki kamuoyu baskısı nedeniyle taciz de dava konusu olurken, bu kez de geçtiğimiz günlerde Datça Savcılığı Kalemi, Suat Şahinkaya'yı arayarak uzlaşma girişiminde bulundu.