25 Nisan 2024 Perşembe

Savcı: Namme meşru müdafaa hakkını kullandı

Özsavunma hakkını kullanan Namme Öztürk'ün duruşması görüldü. Savcı Namme için meşru müdafaa hakkını kullandığını ifade ederek beraatını istedi. Mahkeme Namme'nin tutukluluğuna devam kararı vererek, duruşmayı 12 Ekim 2018 tarihine erteledi.
Sistematik şiddet gördüğü boşandığı eşi Kazım Aydemir'i özsavunma hakkını kullanarak öldüren Namme Öztürk'ün 9. duruşması Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmada Namme Öztürk hazır bulundu. Mütalaasını veren savcı, ATK raporunu ve daha önceki emsal kararları göz önünde bulundurarak Namme'nin eyleminin "meşru müdafaa" olarak değerlendirilmesini istedi.
 
NİYETİM ÖLDÜRMEK OLSAYDI ÖNCE YAPARDIM TÜM BU ŞİDDETİ YAŞAMAZDIM
 
Ardından Namme'ye söz verildi. Mahkeme başkanı Namme'nin savunmasının yazılı olarak okumasına izin vermedi. Savunmasına sözlü olarak devam eden Namme, "Kimseyi malı mülkü için öldürmedim. Tasarlayarak öldürmüş olsaydım çocuklarım evde olmazdı. Madem benim sonum böyle olacaktı, bunu evliliğimin ilk yıllarında yapardım. Çocuklarım da ben de tüm bu şiddeti senelerce yaşamazdık. Maktulün elinde bulunan silah benim olsaydı, silahı kullanırdım. Neden 55 bıçak darbesini kullanayım? Çocuklarımın ifadesi de ortada" dedi.
 
Avukat Zeynep İnce Gürkan, "Müvekkilim canına kast edene karşı kendini savundu. Aksine Kazım Aydemir'in öldürme kastı var. ATK raporunda da gördük ki meşru müdafaanın şartları oluştu. Namme evliliği sırasında defalarca kocası tarafından aldatılmıştır. Çocukları bile Namme'yi defalarca maktulün elinden kurtarmışlardır. Beratını ve tahliyesini istiyoruz" diye konuştu.
 
NAMME'Yİ KADIN DAYANIŞMASI ÖZGÜRLEŞTİRECEK
 
Avukat Diren Cevahir Şen mütalaaya karşı süre isteyince mahkeme başkanı "Sadece tahliye talep edin, esasa girerseniz süre vermem" dedi. Şen ise tahliye talep etmenin nedenlerini anlatmak gerktiğini vurgulayarak, "Müvekkilim 26 aydır tutuklu, esasa ister istemez tahliye talep ederken gireceğiz. Namme'nin nasıl bir şiddet cenderesinde olduğu ortada. Bu kadar yoğun bir şiddetin içinde olan biri başka ne yapabilirdi? Olay günü bile şiddete uğramış. İnsan canına yönelen bir saldırıyı defeder. Namme de bunu yaptı. Defalarca ailesi tarafından bu şiddet cenderesine itildi. Kendisi defalarca ölümle karşı karşıya kalmış" şeklinde konuştu.
 
Mahkeme heyeti Namme'nin tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 12 Ekim 2018 tarihine erteledi.
 
Karardan sonra kadın örgütleri ve avukatlar adliye önünde açıklama yaptı. Burada konuşan Şen, "Namme'yi kadın dayanışması özgürleştirecek" dedi.