18 Mayıs 2024 Cumartesi

Savcı Kiraz davasında cezalar onandı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, savcı Mehmet Selim Kiraz'ın makam odasında öldürülmesine ilişkin açılan davada yargılananlara verilen hapis cezalarını onadı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın 31 Mart 2015'te makam odasında öldürülmesine ilişkin İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılanan 5 kişi hakkında verdiği karara ilişkin temyiz incelemesini tamamlayarak, cezaları onadı.

Daire, Murat Canım'a "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" iddiasından verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı. Canım hakkında "kasten öldürmeye yardım", "kamu görevlisini silahla hürriyetinden yoksun kılma" ve "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlarından verilen hükmü ise, "kanunun uygulanmasında hata yapıldığı, bunun da yeniden yargılamayı gerektirmediği" gerekçesiyle düzelterek, onadı.

Daire, Cengiz Özel, Mithat Öztürk ve Deniz Yücel'e "silahlı örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" iddialarıyla verilen hapis cezalarını da onadı.

KOÇAK'A İLİŞKİN KARAR
Daire, ölüm orucunda yaşamını yitiren Mustafa Koçak hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet ile "kasten öldürmeye yardım", "kamu görevlisini silahla hürriyetinden yoksun kılma" ve "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlarından verilen 42 yıl hapis cezasını yaşamını yitirmesi nedeniyle bozdu. Kararda, Koçak hakkındaki hükmün, Türk Ceza Kanunu'nun 64'üncü maddesindeki "Sanığın ölümü halinde kamu davasının düşürülmesine karar verilir" düzenlemesi gereğince değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?
İstanbul Adalet Sarayı'nda 31 Mart 2015'te Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın DHKP/C üyesi Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol tarafından makam odasında rehin alınarak öldürülmesi olayına ilişkin 4'ü tutuklu 9'u firari 14 kişinin yargılandığı davada 12 Temmuz 2019'da karar verildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti, Murat Canım ve Mustafa Koçak'ı ayrı ayrı "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca, "Tasarlayarak ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye yardım" suçundan 27 yıl, "Kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 12 yıl, 6136 sayılı kanuna muhalefet iddialarından da 3 yıl hapis ve 2 bin 700 TL adli para cezası verildi.

Mahkeme, Cengiz Özel hakkında ise, "Silahlı örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırarak, Mithat Öztürk'e aynı gerekçeyle 10 yıl hapis cezası verdi. Tutuksuz sanık Deniz Özel hakkında da "Silahlı örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 6 yıl hapis cezası verildi. Ayrıca sanığın sabit ikametgah sahibi olması nedeniyle hakkındaki ev hapsi kararı kaldırıldı ve yurtdışı çıkış yasağının devamına karar verildi.

Haklarında kırmızı bültenle yakalama emri çıkarılan Faruk Ereren, Hüseyin Fevzi Tekin, Mesut Demirel, Musa Aşoğlu, Nuri Eryüksel, Seher Demir, Şadi Naci Özpolat, Şerefettin Gül ve Zerrin Sarı'nın dosyaları ayrıldı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, sanıklar hakkındaki kararı "hukuka uygun" buldu ve temyiz üzerine dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi.