19 Mayıs 2024 Pazar

Saros FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi'nin ÇED olumlu kararı iptal edildi

Edirne İdare Mahkemesi, Saros BOTAŞ FSRU Sazlıdere Limanı ve Boru Hattı Projesi"ne ilişkin verilen ÇED olumlu kararını iptal etti. Kararın ardından Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyi bileşenleri, Keşan Kaymakamlığı'na projenin iptal kararının hemen uygulanması için dilekçe verdi.

Edirne İdare Mahkemesi, Edirne'nin Keşan ilçesinde bulunan Sazlıdere Köyü Sahili'nde Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından çalışmalarına başlanan "Saros BOTAŞ FSRU Sazlıdere Limanı ve Boru Hattı Projesi"ne ilişkin kararını açıkladı.

Mahkeme, proje için verilen ÇED olumlu kararını iptal etti.

'MAHKEMENİN İPTAL KARARINI UYGULAYIN'
Konuya ilişkin Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönülleri Dayanışması ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada "Edirne İdare Mahkemesi Saros Fsru ÇED Olumlu kararını iptal etmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını uyarıyoruz. Mahkeme iptal kararını derhal uygulayın ve liman inşaatını ve boru hattı yapımını hemen durdurun" denildi.

'SAROS'U TERK ETMENİZİN DE TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Şirketin Saros'u terk edip etmeyeceğinin de takipçisi olunacağının altı çizilen açıklamada, "Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyi olarak, bu proje nedeniyle yeryüzünden, su dibine kadar her yok olan canlının, talan edilen doğal yaşamın hakkını aradığımız gibi hukuk ve bilim tanımaz tavırlarınızla verdiğiniz zararların da Saros'u terk etmenizinde takipçisi olacağız. 10 Temmuz 2021 günü Keşan'da yurdun dört bir yanından gönüllülerimizle bir araya gelerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ve BOTAŞ'ın Saros'a yaptıklarını hep birlikte haykıracağız. Saros Körfezinin tüm kıyılarını, doğal yaşamı, denizimizi tüm kötülüklerden korumaya bilinç, kararlılık ve dayanışmayla devam edeceğiz" diye belirtildi.

Avukat Bülent Kaçar da yaptığı açıklamada, "Edirne İdare Mahkemesi'nce, yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmeksizin, davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ile müdahil Botaş şirketinin usule dair itirazları yerinde görülmeyerek Saros FSRU Limanı İnşaatı için 2019 yılında verilen ÇED Olumlu Kararının bilime ve hukuka aykırılığı nedeniyle gerekçeli iptal kararı tebliğ edilmiştir" diye kaydetti.

KEŞAN KAYMAKAMLIĞINA DİLEKÇE VERİLDİ
Açıklamanın ardından Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyi bileşenleri, Keşan Kaymakamlığı'na mahkemenin almış olduğu bu kararın derhal uygulanması için dilekçe verdi.