18 Mayıs 2024 Cumartesi

Sarayın medyası HDP'ye faşist saldırıya 'çatışma' dedi

Saray medyası HDP İzmir İl binasına Onur Gencer adlı faşist çetecinin saldırısının ardından haberi 'çatışma' şeklinde gördü. Saray medyası tepkilerin ardından haberin başlığını değiştirdi. Haberi polis ve valiliğin açıklamaları üzerinden gördü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına sabah saatlerinde silahla gelerek katliam gerçekleştirmek isteyen faşist çeteci Onur Gencer, parti binasında bulunan Deniz Poyraz'ı katletti.

Katliamın ardından Yeni Şafak gazetesi olayı "HDP İzmir İl binasında çatışma" başlığı ile servis etti.

Yeni Şafak gibi diğer birçok saray medyası da saldırıyı okuyucularına "çatışma" olarak lanse etti. Haberlere sosyal medyada tepki gösterilmesinin ardından Yeni Şafak gazetesi başlığını değiştirerek, devletin servis ettiği bilgilerle haber yaptı.

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, iktidara yakın yayın organlarının HDP'ye yönelik saldırıyı meşrulaştırma çabası içinde olduğuna dikkat çekti.

'GAZETECİ DEĞİL SAVAŞIN ÖZEL APARATI'
Toplumun benzer saldırılardan ötürü nefes alamaz duruma geldiğini ifade eden Eren, "Bu yayınlar da bu saldırının özel aparatlarıdır. Son dönemlerde ne oldukları iyice ortaya çıktı. Nasıl kirli ilişkiler içinde olduklarını biz biliyorduk, ama artık bütün toplum gördü. Aslında topluma, demokrasiye ve barışa yönelik bir savaş yürütülüyor, bu değerlere karşı. Bunlar da bu savaşın özel aparatlarıdır. Bunların gazete ile gazetecilikle yakından uzaktan ilişkileri yok. Kamuoyunun gözü önünde olan birçok şeyi daha önce de çarpıttılar. Bu da onlardan biri" dedi.

'TOPLUMA KARŞI ÖZEL SAVAŞ YÜRÜTÜLÜYOR'
Bu yayınların AKP'nin propaganda aygıtları olduğunu vurgulayan Eren, şunları söyledi: "Tüm toplumun gözü önünde bir katliam girişimi çatışma olarak gösterilmeye çalışılıyor. Bu başlıklar atılıyor. Katilin kim olduğunu da fotoğraflarıyla gördük, öğrendik. Bunlar topluma karşı yürütülen özel savaşın aparatları."

'SALDIRI MEŞRULAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR'
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Veysel Ok ise, tercih edilen başlıkların gazetecilik faaliyeti olmadığını dile getirdi.

Bir çatışmanın olması için karşı tarafında yanıt vermesi gerektiğini belirten Ok, "Burada bir çatışmadan öte açık ve net bir şekilde bir saldırı söz konusu. Silahlı biri parti binasına gidip, silahsız bir kadını öldürüyor. Bu yayınların bunu çatışma olarak göstermeye çalışmasının nedeni aslında bu saldırıyı meşrulaştırmaya çalıştığını gösteriyor. Toplum tarafından bir çatışmaymış gibi bilinmesini istiyorlar. Kamuoyunu maniple etmeye, sanki HDP'de saldırmış gibi göstermeye, algı yaratmaya çalışıyor. Oysa gerçek net bir şekilde ortadadır. Hatta bir nefret, ırkçı saldırı var" diye konuştu.