6 Mayıs 2024 Pazartesi

Saray'dan emekliye açlık Bakanlara çift maaş

AKP, emeklilerin, emeklilikte yaşa takılanların ve açlık sınırındaki asgari ücret ile nasıl geçineceğine dair nutuk atarken Cumhurbaşkanı, Bakan ve Bakan yardımcılarına çift maaş jesti yaptı.
"Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi", Resmi Gazete'de yayımlanarak devlet bürokrasisinin çifte standartını onayladı.
 
Açlık sınırındaki asgari ücret ile halka krizle mücadele nutukları atan hükümet, yandaşlarının cebini nasıl dolduracağını hesap ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen ve Sosyal Güvenlik Kurumu yönetmeliğinde yap-boz tahtasına dönen yasalarla birçok emeklinin mağduriyeti devam ederken çıkarılan yasa ile Cumhurbaşkanı ve Bakanlar, hem emekli aylığı hem de görev maaşı alabilecek.
 
Yayınlanan kararnamede Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ve Bakanlığa atananların varsa emeklilik veya yaşlılık aylıklarının kesilmeyeceğine karar verdi.
 
İşçi ve memur emeklilerinin emekli olduktan sonra sigortalı işe başlamaları durumunda emekli aylığının kesildiği Türkiye'de Cumhurbaşkanı danışmanları ve Bakanlar, bu ‘fani' yasalardan muaf tutuluyor. Onlar saraya bağlılıklarının mükafatını görevlere atanmadan önce veya atandıktan sonra emeklilik ya da yaşlılık aylığını talep etmeleri halinde mevcut görevleriyle ilişikleri kesilmeden emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması olarak alıyor.
 
AKP'NİN ADALETİ
 
Kararname ile verilen çifte standartın sadece Cumhurbaşkanı ve Bakanlarla sınırlı kalmasının adaletsiz olduğunu düşünmüş olacaklar ki, uygulamadan Bakan yardımcılarının da yararlanması kararlaştırılmış. Görevlerine atanmadan önce veya atandıktan sonra emeklilik ya da yaşlılık aylığına hak kazanan Bakan yardımcıları da talep etmeleri halinde mevcut görevleriyle ilişikleri kesilmeden emeklilik veya yaşlılık aylığı alacak. Sarayın adaleti bu kadar olur dedirtecek düzenleme.