19 Mayıs 2024 Pazar

Sarayda tavuk eti ucuz zannediliyor

"Yoksullara sarayın yüksek tepelerinden tavuk etini empoze eden Bakan, tavuk etinin ucuz olduğunu sanıyor" diyen HDP, halkın beyaz et tüketiminin özendirilmesinin nedenin kriz olduğunu söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), ekonomik kriz ile birlikte halkın geçim gücünün düşmesi ve halkın beyaz et tüketmeye yönlendirilmesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
 
"Beyaz et tartışması ile yandaşlara rant açılıyor" denilen açıklamada, "Tarım alanı son yılların en ciddi yapısal krizini yaşıyor. Türkiye bu alanda dış alım olmaksızın hiçbir ihtiyacını kendi öz kaynaklarından karşılayamıyor. Nitekim, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, pahalı olduğu için yoksulların sofrasında artık yeri olmayan kırmızı et sorununa çözüm olarak kırmızı et yerine tavuk ve balık yemeği empoze ediyor" denildi.
 
"Yoksullara sarayın yüksek tepelerinden tavuk etini empoze eden Bakan, tavuk etinin ucuz olduğunu sanıyor. Oysaki tavuk eti de son 9 ayda yüzde 900'ün üzerinde zamlandı. Bunu Bakan'ın bilmemesi mümkün değil. Bütün insani değerleri alınıp satılan bir mal gibi gören bir anlayış söz konusu olunca insanın burnuna kötü kokular geliyor: Bakan tavuk eti tüketimini empoze ederken, halkın sağlığını hiçe sayarak ithal ettikleri şarbonlu et skandalları dikkate alındığında, halkı beyaz ete yönlendirerek yandaşlarına yeni bir rant alanı sağlamaya mı çalışıyor?" denilen açıklamada, beyaz et tüketiminin özendirilmesinin nedeni soruldu.
 
"Hayvancılık konusunda da tablo çok vahimdir: 2011-2017 yılları arasında damızlık, besilik ve kasaplık olmak üzere yaklaşık 2,8 milyon, son 2 yılda ise 1 milyon 790 bin 223 adet büyükbaş hayvan ithal edilmiş. Çünkü, yerli hayvan üretimini bitirme noktasına getirdiler. Şimdi de 'az yiyin, çözülür' diyorlar! Bu çok gülünç ve tam bir çaresizlik örneğidir" denilen açıklamada, tarımın çöküşünün saklanmaya çalışıldığı belirtildi.
 
Açıklamada son olarak "Tarım ve onun organik bir parçası olan hayvancılık alanında yaşanan kriz aşmanın yolu halkın ihtiyaçlarını dikkate almayan, tarımı yerli ve yabancı sermaye çevrelerinin rant alanına dönüştüren ve onların 'sadık hizmetkarı' gibi çalışan AKP iktidarına son verilmesinden geçmektedir" diye ifade edildi.