21 Mayıs 2024 Salı

Saray rejimi TÜİK'in yalanlarını ortaya çıkaranları hapse atmayı planlıyor

Saray rejimi gerçeği maniple eden TÜİK verilerinin aksine enflasyon verisi açıklayanlara hapis cezası öngören yasal düzenleme peşinde. ENAG'ın açıkladığı gerçek enflasyon verilerini engellemeyi açıklayan AKP-MHP iktidarı TÜİK'den izinsiz veri hazırlayanlara üç yıla kadar hapis cezası uygulayabilecek. Yasa tasarısının hedefindeki ENAG'ın kurucusu Veysel Ulusoy, hapse de en büyük cezaya da hazır olduklarını söyledi, "Bir adım geri atmayacağız" dedi.

Yüksek enflasyon, yoksulluk derinleştikçe saray rejimi, baskı, ceza politikalarını da artırıyor. Gündeme getirilen yeni yasa düzenlemesiyle TÜİK'in izni dışında enflasyon rakamı açıklanamayacak. Böylece Enflasyon Araştırma Grubun (ENAG) gerçek enflasyon verilerini açıklamasını engellemeye çalışan AKP-MHP iktidarına ENAGrup kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy'dan yanıt geldi: "Hapse de hazırız en büyük cezaya da hazırız. Bir adım geri atmayacağız."

AKP tarafından hazırlanan taslağa göre, enflasyon rakamlarını hesaplanırken kullanılacak metodolojiyi TÜİK onaylayacak. Bu onay sağlamadan veri açıklayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Yasa düzenlemesi sadece enflasyon rakamlarını değil, TÜİK'in açıkladığı tüm verileri kapsayacak. Buna göre işsizlik rakamları, çevre, demografi, tarım ve ulusal hesaplamalar da TÜİK'in onayı olmadan açıklanamayacak.

TÜİK'e alternatif veri açıklayan kurumların TÜİK'e başvuru yapma zorunluluğu getiren yasa tasarısına göre, başvuru iki ay içinde sonuçlandırılacak. TÜİK'ten onay alamayan hiçbir kurum veri açıklaması yapamayacak.

HEDEFTE ENAG, KİTLE ÖRGÜTLERİ VE SENDİKALAR VAR
TÜİK, tüketici enflasyonunu mart ayında yüzde 61,14 ile Mart 2002'den bu yana en yüksek seviyede açıklamıştı. Ekonomistlerin oluşturduğu bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bu oranı yüzde 142,63 olarak duyurmuştu.

TÜİK, Şubat 2021 tarihinde 'TÜİK'i itibarsızlaştırdığı' iddiasıyla ENAG'la ilgili ilk suç duyurusunda bulunmuş, mahkemeye "ENAG yayınlarını durdurun" talebini sunmuştu.

'HAPİS CEZASINA HAZIRIZ, GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
Tüm baskılara rağmen gerçek enflasyon oranlarını açıklamaya devam edeceğini duyuran ENAG kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, AKP'nin hazırladığı yasa taslağını eleştirdi. ENAG'ın arkasında fon olduğunu iddia eden iktidarın bir şey bulamadığını bu nedenle yasa tasarısı hazırladığını söyleyen Ulusoy, "Trafik çevirmesinden otel konaklamasına kadar didik didik ettiler. ENAG'ın arkasındaki fonun nerede olduğuna kadar. Hiçbir şey bulamayınca da hapis cezası yasasını ortaya döktüler. Devletin olanaklarını kişisel kin için kullananlarla karşılaşacağız yakında" diye belirtti.

Hapis cezası dahi her şeye hazır olduklarını söyleyen Ulusoy, "Bizi yıldırma gibi bir politika içine girmesinler. Anayasada, yasalarda ve TÜİK'in bütün kararnamelerinde, yönetmeliklerinde açık bir şekilde, etraflıca açıklanmış, yorumlanmış bir yapıyı biz dayanak olarak sunuyoruz. Herhalde korkuları gerçek enflasyonu halkın benimsemesi. Bu sürecektir. Bir adım geri atmayacağız. ENAG sonsuza kadar halkıyla beraber olacaktır" diye vurguladı.

Asla susmayacaklarını söyleyen Ulusoy şunları söyledi: "6-7 yıl önce ben yola çıktığımda arkadaşlarımla çok çetrefilli çok riskli bir yola girdiğimizi konuştuk. Ancak biz halkın bütçesini doğru göstermek için bu kararlılığı gösterdik. Her şeyi üzerime alıyorum. Bunun başı ve sorumlusu benim. Bu suç olacaksa ben yüklenmeye hazırım. Bu suç benim suçum. Ne getireceklerse getirsinler bu rakamları açıklamaya devam edeceğim. Beni susturmayı çok istiyorlar. Ama susmayacağımızı anladıkları için böyle bir yola giriyorlar. Biz yine de bütün engellere rağmen bütün davalara rağmen halkın bütçesini korumak için elimizden geleni yaptık ve ciddi bir fayda sağladık. Aldığım duyuma göre yüzde 40'larda bırakacaklardı enflasyonu, revize etmek zorunda kaldılar. Bizim somut verilerimizle. Bu sayede halkın bütçesine rahatlama sağladım. Bu benim bir bilim insanı olarak misyonum. Siz bir bilim insanına bir bilim grubuna vesayet atıyorsunuz. Koca bir istatistik bilimini vesayet altına alıyorsunuz. Biz açıklamaya devam edeceğiz. Bizi susturmayı çok isteyecekler. Asla susmayacağız. Bir adım geri atan namerttir. O yüzden önümüzdeki günlerde bir bilim insanı grubunun mücadelesini izleyeceğiz. Ama vazgeçmeyecekleri kesin bu anlamda."