11 Şubat 2026 Çarşamba

Saray başsavcısı Akın Gürlek ‘hak ettiği’ni aldı: Adalet Bakanı oldu

Hukuk dışı kararlarıyla tanınan Akın Gürlek, Adalet Bakanı oldu.

Erdoğan’ın kararıyla Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yerine  İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek atandı. 

AKIN GÜRLEK KİMDİR?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un görevden alınmasıyla yerine getirilen Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek, 2024 Ekim ayının başında İstanbul Başsavcılığı’na, hâkimliği döneminde verdiği tartışmalı kararlarla tanınıyor. 

Gürlek, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yaptığı dönemde kamuoyunda uzun süre tartışılan kararlara imza atmıştı.

Gürlek’in başkanı olduğu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararını uygulamayarak AYM’nin kararını tanımamıştı.

Gürlek’in başkanlığı döneminde aynı mahkeme, AİHM’in Selahattin Demirtaş davasında verdiği ihlal kararından önce Demirtaş’ı örgüt propagandası suçundan hapse mahkum etmiş, böylece Demirtaş’ın tahliyesinin önüne geçilmişti.

SAYISIZ TARTIŞMALI KARARA İMZA ATTI
Gürlek ayrıca, CHP eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapse mahkum etmişti.

Gazeteci Can Dündar'ın gayrimenkullerine el koyma kararına da imza atmıştı.

Türk Tabipleri Birliği  Başkanı Şebnem Korur Fincancı'yı 2,5 yıl hapse mahkum etmişti.

Sözcü Gazetesi yazarlarının mahkum edildiği davayı karara bağlayan heyetin başkanıydı.

Başsavcısı olarak görevlendirilmesi, muhalefet tarafından CHP'li belediyeleri hedef alan yargı operasyonları için başlangıç tarihi olarak işaret edildi.

Akın Gürlek'in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı döneminde yürütülen soruşturmalar arasında, Esenyurt ve Şişli Belediyelerine kayyum atanmasına gerekçe edilen 'kent uzlaşı' soruşturması, Aziz İhsan Aktaş soruşturması olarak da bilinen Beşiktaş Belediyesi soruşturması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) soruşturması, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın tutuklanması, menajer Ayşe Barım'ın Gezi direnişi ile ilişkilendirilerek tutuklanması en öne çıkanlar oldu.

ÖZGÜR ÖZEL: TARİHİN EN AĞIR SİYASİ OPERASYONU
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Genel Başkan Deniz Baykal için Devlet Mezarlığı’nda düzenlenen anma töreninin ardından yaptığı açıklamada, partisinin “tarihin en ağır siyasi operasyonuyla” karşı karşıya olduğunu söyledi. Akın Gürlek’in Adalet Bakanı olarak atanmasını eleştiren Özel, CHP’ye yönelik yargı süreçlerinin siyasi olduğunu belirterek "Teslim olmayacağız, boyun eğmeyeceğiz" dedi. Özel, mart ayında başlayacak İBB davasının seyrine ilişkin ise "Akın Gürlek hiçbir zaman bağımsız bir başsavcı olmadı, koltuğun değişmesi sonucu değiştirmez. O dava bir kurgu" diye belirtti.