25 Nisan 2024 Perşembe

Sanık avukatına göre Duygu düşerken çığlık atmadığı için Mehmet Kaplan suçsuzmuş

Duygu Delen'i katleden Mehmet Kaplan'ın yargılandığı davada sanık avukatı, duruşma öncesi dosyaya eklenen rapora dikkat çekti. Sanık avukatına göre, Duygu eğer düşerken canlıysa çığlık atmalıymış, bu nedenle Kaplan'ın tahliye edilmesini istedi. Mahkeme heyeti ise psikolojik raporun beklenmesini ve Kaplan'ın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı aralık ayına erteledi. 

Antep Şehitkamil'de 13 Ağustos 2020 tarihinde Duygu Delen'i katleden Mehmet Kaplan'ın yargılandığı davanın 6. duruşması Antep 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Kaplan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, Kaplan'ın avukatı Enes Akbulut ile Delen ailesi avukatları Mehmet Balcı ve Ömer Faruk Akan hazır bulundu.

BABA DELEN TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada söz alan Duygu Delen'in babası Bülent Delen, sanık Mehmet Kaplan'ın tutukluluk halinin devamını istedi. 

AV. BALCI: DUYGU'YU MEHMET KAPLAN ÖLDÜRDÜ
Ardından söz alan Delen aile avukatı Mehmet Balcı, dosyaya şu ana kadar 5 raporun eklendiğini söyledi. Adli Tıp Kurumu (ATK) 1. İhtisas Kurulu'nun düzenlediği ve bugün dosyaya eklenen rapora dikkat çeken Balcı, psikolojik otopsisinin yapılmasını talep ettiklerini, ancak eksik olduğunu belirtti. Balcı, "Böyle bir rapor da hazırlanabilir. Biz Mehmet Kaplan'ın Duygu'yu öldürdüğünü düşünüyoruz. Sanığın tutukluluk hali devam etmelidir" ifadelerini kullandı.

AV. AKAN: DÜŞME GÖRÜNTÜSÜ MONTAJLANMIŞ OLABİLİR
Ailenin bir diğer avukatı Ömer Faruk Akan ise sanık Kaplan'ın olay anında aşağıya inmeden önce 31 saniyelik bir telefon görüşmesi yaptığını hatırlattı. Akan, "Düşme görüntüsünün incelenmesini talep ediyoruz. O kısım da bir montaj yapılmış olabilir" dedi.

KAPLAN, ADİL YARGILAMA YAPILMADIĞINI ÖNE SÜRDÜ
Ardından söz alan sanık Kaplan, adil bir yargılama yapılmadığını öne sürerek, görüntülerin incelenmesini istedi.

SANIK AVUKATINA GÖRE, DUYGU DÜŞERKEN ÇIĞLIK ATMALIYMIŞ
Kaplan'ın avukatı Enes Akbulut'ta bugün eklenen ATK raporuna değinerek, "Duygu düşerken canlıysa, aşağıya atıldıysa, çığlık atıp yardım istemesi gerekiyor. Karşı taraf her rapor geldiğinde farklı bir yöne çekti. ATK'den gelen raporda vücutta oluşan ekimozların düşmeye bağlı olduğu tescillendi. Şu anda müvekkilimin tutuklu olmasını gerektiren bir durum yok" diye konuştu.

DURUŞMA ERTELENDİ
Savunma ve avukat beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, ATK Genel Kurulu'ndan istenen psikolojik otopsi raporunun beklenmesine ve sanık Kaplan'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 24 Aralık 2021'e erteledi. 

ATK RAPORUNA GÖRE DÜŞME ANINDA DUYGU HAYATTAYDI
Duruşma öncesi Adli Tıp Kurumu (ATK) 1. İhtisas Kurulu'nun düzenlediği rapor dosyaya eklendi. Davaya ilişkin 4. duruşmada mahkemenin ATK Genel Kurulu'ndan istediği "Delen'in düştüğü anda canlı olup olmadığı, kollarındaki izlerin önceden oluşup oluşmadığı ve müdahale ile düşüp düşmediği konusundaki" talebe ATK 1. İhtisas Kurulu bir sayfalık rapor gönderdi.

Raporda, Delen'in düşme anında "canlı" olduğu belirtilirken, kolda ve bacakta tespit edilen ekimozların zemine çarpmayla oluşabilecek nitelikte olduğu belirtildi. Raporda ayrıca zeminde tespit edilen kan örneklerinin tamamının Mehmet Kaplan'a ait olduğu belirtildi. Diğer talepler için ise tıbben yanıt verilemeyeceği öne sürüldü. Mahkeme heyeti, raporu ATK Genel Kurulu'nun değerlendirmesi talebiyle geri gönderdi.