5 Mayıs 2024 Pazar

Sancar: Kobanê davası dünya tarihine adaletsizlik örneği olarak geçti

Kobanê duruşması öncesi açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, davayı boşa düşüreceklerinin altını çizdi. Sancar, adaletin herkes için eşit şekilde tesis edilmesi için mücadele edeceklerini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve MYK üyelerimizin rehin tutulduğu Kobanê davasının 9. duruşmasıSincan'da görülmeye başlandı. Duruşma öncesi açıklama HDP Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar açıklama yaptı. 

Nisan ayından bu yana devam eden Kobanê davasının dünya ve Türkiye tarihinde hukuksuzluk ve adaletsizlik örneği olarak tarihe geçtiğini belirten Sancar, mahkeme heyetinin tutumu ve iktidar ortaklarının mahkemeye yönelik açıklamalarının davanın amacını net şeklide ortaya koyduğunu kaydetti.

'İNSANLIK AÇISINDAN EZİYETE DÖNÜŞTÜ'
"Bu dava, HDP'ye karşı bir siyasi tasfiye ve intikam davasıdır. Hedef sadece HDP değildir; hedef adalet arayışı, demokrasi mücadelesi ve barış özlemidir" diyen Sancar, davanın ayrıca insanlık açısından da bir eziyete dönüştüğünü vurguladı. 

'ADALETİ HERKES İÇİN EŞİT ŞEKİLDE TESİS EDECEĞİZ'
Aynı zamanda Kürt halkının Kobanê direnişine yönelik sergilediği dayanışmanın da yargılandığını vurgulayan Sancar, "Kürtçeye, Kürtlere, Kürt kültürüne ve halkına karşı baskılar yaygınlaşıyor. Daha dün İstiklal Caddesi'nde Kürtçe müzik yapan sokak sanatçılarına polisin pervasızca müdahalesinin görüntülerini gördük. Buna benzer örnekler başka alanlarda da karşımıza çıkıyor. Amacımız bu ülkede adaleti herkes için eşit şekilde tesis etmektir" dedi.

'BU SİSTEME KARŞI ORTAK MÜCADELEYİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'
Kobanê davasını boşa çıkaracaklarının altını çizen Sancar, şöyle devam etti: "Eğer bu ülkede kalıcı barışı ve güçlü demokrasiyi tesis etmek istiyorsak hakikat üzerine kurulu bir adaleti savunmaktan bir an bile vazgeçmemek zorundayız. Kim adaletsizlikle karşılaşırsa HDP orada olacaktır. Bütün demokrasi güçlerine, adalete güvenen ve adalet isteyen bütün yurttaşlara çağrımız bu dayanışmayı büyütmek ve ortak mücadeleyi güçlendirmektir. Bu sisteme karşı gerçek alternatifi ortaya koyacak şey de demokrasi güçlerinin bir araya gelmesidir. Barış ve demokrasi üzerine kurulacak bir gelecek için güçlü bir birlikteliğe ihtiyaç vardır. Kobanê kumpas davasını boşa çıkaracağız, kapatma davasını boşa çıkaracağız. Bu rejimi dayandığı adaletsizliklerle birlikte tarihin çöplüğüne gömecek gücümüz var. Yeter ki bu gücü etkili ortak mücadelenin bir kaynağı haline getirelim. Herkesin bu konuda üzerine düşen görevi eksiksiz yerine getirmesi gibi bir sorumluluğu var."