27 Nisan 2024 Cumartesi

Sancar: Hapishanelerdeki adaletsizliğe karşı mücadele edelim

Partisinin haftalık grup toplantısında konuşan Sancar, tüm olumsuzluklara ve iktidarın savaş politikalarına karşı mücadele edeceklerinin sözünü yineledi. Hapishanelerde yaşanan adaletsizliklere dikkat çeken Sancar, hasta tutsak Aysel Tuğluk başta olmak üzere hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin haftalık Meclis grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sancar, ekonomik kriz, muhalefete yönelik saldırılar ve muhalefetin kriminalize edilmesine değindi. 

Yeni yılla birlikte gelen zamlara dikkat çeken Sancar, "Halkın mutfağına, tenceresine, sofrasına darbe yapan bir iktidar var" dedi. 2022'ye girerken asgari ücrete yüzde 50, memura 30,5, emekliye yüzde 25 zam yapıldığını belirten Sancar, maaşlar halkın cebine yansımadan iktidar bunların üzerine zamlarla ve diğer operasyonlarla çöktüğünü belirtti. Sancar, "Gece yarısı operasyonlarıyla darbeler yapmakta, Merkez Bankasının kaynaklarını çarçur etmekte, Hazineyi talan etmekte ve zamlarla halkı soymaya devam etmektedir. Yapılan zamların akacağı yer neresi peki? AKP iktidarının faiz ödemelerine, savaş harcamalarına, israfına, yandaşa, ihalelerine ve müteahhitlerine, garanti ödemelerine gidecek bu paralar. Halkın sofrasından, aşından, cebinden aldıklarını yandaşa, savaşa ve saraya aktaracaklar" dedi.

'SERMAYEDARIN CEBİNE GİDİYOR'
Sancar, "Ortada halka kurulmuş büyük bir tezgah ve kumpas var. Bakın 1 Ocak 2022 itibariyle elektriğe yüzde 127 zam yapıldı. 150 kilovat altında tüketim için yüzde 50 zam yapıldığını söylüyorlar ancak bugün bir hanede tek bir elektronik cihaz günde sadece bir defa kullanılsa bile 150 kilovat sınırı aşılıyor. Aynı zamanda yalan, hile, hurda ile halkı kandırabileceklerini sanıyorlar. 1 Ocak 2022 itibariyle Elektrik Üretim Anonim Şirketi 100 kilovat elektriği tedarik şirketlerine 31 lira 86 kuruştan satıyor. Tedarikçiler ise 31 lira 81 kuruştan aldıkları elektriği 137 lira 33 kuruşa halka satıyorlar. Aradaki fark yüzde 330. Hani diyoruz ya "yandaşa aktarılıyor bunlar" işte hesap ortada. Şirketlere satış fiyatları ile şirketlerin halka yansıttıkları fark yüzde 300'ün üzerinde. Bu fark yandaş şirketlerin, bir avuç sermayedarın cebine ve kasasına giriyor" ifadelerini kullandı.

'HİLELERLE İKTİDARLARINI SÜRDÜRECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORLAR'
Türkiye'nin elektrik dağıtımı açısından 21 bölgeye ayrıldığını dile getiren Sancar, "TEDAŞ özelleştirildikten sonra 21 bölge özel şirketleri elektrik dağıtıyor. En büyük elektrik tüketimi ve aboneliğinin olduğu bölge İstanbul Avrupa Yakası. Dağıtım yapan şirket kim? Biraz önce söylediğim yüzde 330 civarında farkı cebe indiren kim? CLK Elektrik diye bir şirket yani 5'li çetenin bileşenleri Cengiz Limak Kolin. İhale deyince bu çete, rant deyince yine bu çete, vergi affı deyince yine bu çete, teşvik garanti ödemeleri deyince yine aynı çete. İşte Türkiye'yi bu çetelerin üstüne resmen tapulamaya çalışıyorlar. Halkın bütün gelirlerini ve emeklerini bu çetelere peşkeş çekme derdindeler. Bu çeteler sadece kendi sermayelerini büyütmek için bu rantlardan yararlanmıyorlar. Hayır, iktidarı ayakta tutacak sermaye gücünü, iktidarın bu kirli oyunlarıyla yaratma planıdır bu. Bu sermaye gücüyle ayakta kalabileceklerini, bu sermaye gücüyle yine topluma kumpaslar, hileler kurarak iktidarlarını sürdürebileceklerini düşünüyorlar" diye konuştu.

'HAPİSHANELERİ ÖLÜM EVLERİNE ÇEVİRMEK İSTİYORLAR'
Halka açlık dayatılırken hapishanelerin de ölüm evlerine çevrildiğinin altını çizen Sancar, hapishanelerde yaşanan haksızlıklara ve adaletsizliğe karşı çıkmak gerektiğini belirtti. 

'YOLDAŞLARIMIZ ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
Demokrasi, adalet ve özgürlük isteyen herkes için Aysel Tuğluk'un bir sembol olduğunu dile getiren Sancar, "Aysel yoldaşımızı orada ölüme mahkum etmek isteyen bir zihniyet ve uygulama var. Aysel Tuğluk özgür kalmalı, derhal serbest bırakılmalıdır. Onun şahsında bütün hasta mahpuslar derhal serbest bırakılmalıdır. Bu talebi her zeminde dile getirmeye devam edeceğiz. Ta ki başta hasta mahpus arkadaşlarımız olmak üzere siyasi rehine olarak tutulan bütün yoldaşlarımızı özgürlüklerine kavuşturana kadar" dedi. 

'HDP'Yİ HER ALANDA SAVUNACAĞIZ'
İktidarın tüm kirli oyunlarının halkın ekmeğini aşını gasp eden ekonomi politikalarının yürütülmesi için olduğuna dikkat çeken Sancar, irade hırsızlığına, savaş politikalarına, halkı tehdit ve korku ile yönetme planlarına karşı ortak demokratik mücadeleyi büyütmek zorunluluğunu belirtti. Aksi takdirde bütün bu soygun düzeni, savaş politikaları ve tehdit-şantaj-korku oyunlarıyla sürdürülmek isteneceğini söyleyen Sancar, "Bunu boşa çıkaracağız, bunu nasıl boşa çıkaracağımızı her gün anlatıyoruz. Halkı demokratik siyasetin her alanında, bütün demokratik ve meşru haklarımızı kullanarak savunmaya devam edeceğiz. HDP'yi de öyle. Çünkü HDP halktır, HDP halkın umudu ve geleceğidir. Bize yönelik kapatma davasına karşı hukuk ofisimizde savunma yazacağız ama savunmayı meydanda yapacağız, halklarımızla birlikte yapacağız. HDP'yi halklarla, demokrasi güçleriyle birlikte meydanlarda ve hayatın her alanında savunacağız. Bundan kimsenin tereddüdü ve kuşkusu olmasın" ifadelerini kullandı. 

'HDP KARANLIĞA KARŞI IŞIKTIR'
"İktidara dur demek ahlaki ve vicdani borcumuzdur" diyen Sancar, savaş politikalara karşı çıkılması gerektiğini kaydetti. Partisinin her türlü demokratik imkanla geleceği barış üzerine, demokrasi içinde, eşit özgür yaşam olarak kurma konusunda üzerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduğunu dile getiren Sancar, HDP'nin karanlığa karşı ışık olduğunu dile getirdi. 

Sancar, birlikte mücadele çağrısı yaptı.