18 Mayıs 2024 Cumartesi

Sancar, Dersim'de Canlar için Hakikat ve Adalet Buluşması'nda Alevilerle buluştu

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Dersim'de Canlar İçin Hakikat Adalet Buluşması'nda Alevilerle bir araya geldi. Seyid Rıza'nın yolundan ilerleyeceklerini kaydeden Sancar, eşit, özgürlük ve demokrasiyi getirene kadar  mücadele edeceklerini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP'nin "Herkes İçin Adalet" kampanyası kapsamında Dersim'de organize ettiği Canlar Hakikat ve Adalet İçin Buluşuyor programının açılışında konuştu. Buluşmaya, Alevi kurumları ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri ile Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da katıldı.

Dersim'in rıza şehri olduğunu belirten Sancar, temel sorunun eşit  yurttaşlık meselesi olduğunu söyledi. Sancar, "On yıllardır yapılan ayrımcılıkların, baskıların, inkar ve sindirme yöntemlerinin temelinde tam da bu ayrımcı yurttaşlık ve imtiyazlı yurttaşlık yatıyor. Birileri makbul yurttaş, diğerleri tebaa. Birileri özgür, diğerleri esir. Birileri bu ülkenin kaynaklarına çöken, diğerleri emekle, alın teriyle günlük ekmeğini bile zor kazanan" dedi .

'İNSANLAR SÜREKLİ İKTİDARIN ZULMÜNE MARUZ KALIYOR'
Eşitlik veya adalet olmadan huzur ve refahın olmayacağını kaydeden Sancar, "Çağrımız her zamanki gibi açıktır; Gelin canlar bir olalım. Gelin canlar bir olalım ki bu devri birlikte bitirelim. Bu buluşma belki de tam olarak bize bu konuda yol gösterecek fikirlerin olgunlaşacağı ilk önemli buluşma. Biz Halklar ve İnançlar Komisyonu olarak daha önce Hatay'da böyle bir toplantı yaptık. Yeni dönemin farklı gelişmeleri olduğunu da biliyorsunuz. Partimiz hakkında kapatma davası açıldı. Yine Kobanî Kumpas Davasında yoldaşlarımızı yargılanıyor, pek çok arkadaşımız baskı altında, cezaevlerinde, pek çok demokrat devrimci insan sürekli iktidarın zulmüne maruz kalıyor" diye konuştu.

Partisinin kapatılma davasına konusuna değinen Sancar, Biz HDP'yi sonuna kadar savunacağız, yaşatacağız ve büyüteceğiz. Yani 'partiyi feshedin de bu davayı boşa çıkarın' diye iyi veya kötü niyetli görüş belirtenlere hatırlatmak için bunu açıkça dile getirmek istiyoruz. Hayır, HDP'yi fesh etmeyeceğiz. Esasen bu partiyi kapattırmayacağız. Yaşatacağız ve büyüteceğiz" ifadelerini kullandı.

'SEYİD RIZA'YA SÖZÜMÜZÜ DAHA KUVVETLİ SÖYLERİZ'
HDP'yi kapattırmamanın yollarından birinin halklarla buluşmak olduğunu dile getiren Sancar, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve adaleti getireceklerine partisi adına söz verdi. "Pirimiz, boyun eğmemeyi, diz çökmemeyi senden ve senin gibi büyük öncülerimizden öğrendik" diyen Sancar, şöyle devam etti: "Dersim direniş ve mücadelenin şehridir. Pirimizin sözünü anmadan burada bu konuşmayı bitirmenin doğru olmayacağını biliyoruz. İdam sehpasına götürülürken Pirimiz Seyid Rıza 'Ben sizin yalanlarınızla ve hilelerinizle baş edemedim bu bana dert oldu ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun' dedi. Biz de diyoruz ki; sevgili Pirimiz, biz boyun eğmemeyi, diz çökmemeyi senden ve senin gibi büyük öncülerimizden öğrendik. Özgürlük ve eşit mücadelesinde dik duran, bedel ödeyenlerden öğrendik. O günden bugüne bir şey daha öğrendik; biz zalimin hileleriyle ve yalanlarıyla baş etmeyi de öğrendik. Ama bunu iyice kuvvetlendirmek için hep birlikte konuşmaya ihtiyacımız var. İstişareye, irşada ve irfana birlikte ulaşmaya ihtiyacımız var. İşte o zaman belki de gönül rahatlığıyla Pirimiz Seyid Rıza'ya  sözümüzü daha kuvvetli söyleriz. Pirim, biz bunların hileleriyle de yalanlarıyla da mutlaka baş edeceğiz. Aşkla ve hakikatle kalın. Hak yardımcımız, hızır yoldaşımız olsun."