8 Mayıs 2024 Çarşamba

Sancar: Deklarasyonumuz güçlü demokrasiye giden yolun haritasıdır

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, yayınlanan deklarasyonda yer alan ilkelerin güçlü demokrasinin temellerini atmaya aday olduğunu belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grupta toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Meclis'te yapılan toplantıda konuşan Sancar, HDP'ye yönelik kapatma davası, kumpas davası ile yıldırmaya çalışanlara bunun mümkün olmadığını gösterdiklerini kaydetti. 

HDP'nin halk içinden çıktığını, halktan aldığı güç, inanç ve sorumlulukla yoluna devam ettiğini belirten Sancar, "HDP'liyiz her yerdeyiz" diyerek Ege'den Akdeniz'e, Çukurova'dan Karedeniz'e ve bölge illerine uzanan 71 merkezde Türkiye'nin her yerinde değişim isteyen toplum kesimleriyle bir araya geldiklerini belirtti. 

Sancar, "Cumhurbaşkanlığına tutumumuz da açıktı isimler üzerinden değil deklarasyonda da altını çizdiğimiz temel ilkeler çerçevesinde ve müzakere anlayışı içinde hareket etmektir.  Bu ilkeler sorunları çözmek ülkeyi birlikte yönetmek halklara onurlu bir gelecek yaratmak için yol gösteriyor. Bu ilkeler güçlü demokrasinin temellerini atmaya adaydır. Bizim çağrımız bu ilkeler ışığında müzakere diyalogtur, sizlerin huzurunda ve adınıza duyurmayı bir sorumluluk biliyorum. Bu nedenle tutum belgemiz Türkiye'nin deklarasyonudur, güçlü demokrasiye giden yolun haritasıdır" dedi. 

'ORTAK TUTUM GELİŞTİRMEK GEREK'
Açlık, yoksulluk, işsizlik, adaletsizlik, yolsuzluğun ülkeyi sarmaladığına işaret eden Sancar, bunun karşısında hem parlamento hem de toplumsal zeminde demokratik siyaset olarak ortak tutum geliştirmek, ortak adımları güçlendirmek gerektiğini belirtti. 

Meclis'in Kürt sorununa yönelik inkar sözleriyle açıldığını anımsatan Sancar, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kürt sorununu çözdük" yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Kürtlerin inkarının mücadeleyle aşıldığının altını çizen Sancar, "Kürt sorunun inkarı da mücadeleyle aşılacak" vurgusu yaptı .

'MÜCADELEYE DEVAM EDECECEĞİZ'
Mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Sancar, "Mevcut iktidar, yarattığı sorunları yok sayarak kendi sorumluluğunu gizlemeye çalışıyor. Ekonomiden örnekler vereceğim, barınma hakkından örnek vereceğim ama bugünkü grup konuşmasına bunları sığdırmak mümkün değil. Lütfen bütün bu hak gaspı yaşayan toplum kesimleri, barınamayan gençler, işsizler, çiftçiler, tek tek sayamadığımız kesimler bizi mazur görsünler, bugün kira ödemenin mümkün olmadığı şartlarda yaşayanlar, sokakta yaşamak zorunda bırakılanlar tüm bunlar bugünkü politikaların sonucudur. Savaşa, yandaşa, talana, sermayeye, ranta ayrılan kaynakların yarattığı bir sonuçtur. Bütün bunları değiştirmedikçe bu sonuca son veremeyeceğiz. Biz de diyoruz ki bizler halkın kaynaklarını halk için kullanacağız; savaş için, yandaşlar için, talan ve rant için değil" ifadelerini kullandı.

'ŞİMDİ MÜCADELEYİ HEP BİRLİKTE BÜYÜTME ZAMANIDIR'
Yeni bir başlangıç için şartlar ve imkanların mevcut olduğunu dile getiren Sancar, şöyle devam etti: "Yeni yasama yılı başladı, çözülmesi gereken çok sorun var. Yeni yasama yılında inisiyatif alıp sorunları çözmek için bütün gücümüzü kullanacağız. Halkın da sokağın da beklentisi budur. Her zaman olduğu gibi halkların güçlü sesi, sokağın nefesi olacağız. Yeni yasama yılında var gücümüzle parlamentoyu çözüm zemini, müzakere platformu haline getirmeye çalışacağız. Bu konuda bütün toplumsal ve siyasal muhalefetin aynı kararlılık ile hareket etmesi gerektiğini bir kez daha hatırlayalım. Yeni bir başlangıç için şartlar ve imkanlar mevcuttur. Başka bir dünya mümkündür. Çok sevgili yazar, daha 6 yaşında bir çocukken Nazi birliklerinin girdiği şehirde zulme tanıklık etmiş o muhteşem şair yazar İngeborg Bachmann 'Yeni bir dil olmadan yeni bir dünya kurulamaz' der. Biz de diyoruz ki yeni bir dil ve yeni bir anlayış olmadan yeni yaşam ve başka bir dünya kurulamaz. İnanın buna gücümüz vardır. Şimdi hep birlikte çalışma ve mücadeleyi büyütme zamanıdır. Hak yardımcımız, Hızır yoldaşımız olsun!"