18 Mayıs 2024 Cumartesi

Sancar: Adalet için birlikte yürüyelim

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Şemdinli'de halkla buluşmasının ardından bugün Van'da partisinin il ve ilçe yöneticileriyle bir araya geldi. Sancar, ortaya saçılan çete-mafya-devlet ilişkilerine değindi, Türkiye'nin uyuşturucu ticaretinintemel merkezlerinden üçüncüsü olduğunu söyledi. Sancar, barış, demokrasi, adalet için birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Şemdinli'de halkla buluşmasının ardından Van İl örgütünde il ve ilçe yöneticileriyle bir araya geldi. İl ve ilçe yöneticileriyle buluşmada konuşan Sancar, asker ve polisin halka yönelik katliamları nedeniyle Şemdinli'ye gittiklerini söyledi. Süleyman Soylu'nun AKP iktidarı döneminde faili meçhuller, cinayetler, yargısız infazlar ve işkence olmadığı yönündeki sözlerini hatırlatarak, "Sadece Hakkari'de son 5 yılda yani onun bakanlığı döneminde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 3'ü çocuk 15 sivil hayatını kaybetti. Daha açık söyleyeyim 15 kişi, güvenlik güçlerinin açtığı ateşle katledildi. Bu süre içinde ayrıca 17 sivil yaralandı. Bu ölümleri neyle açıklıyorlar ya da valilik açıklamalarında hangi bahanelere sığınıyorlar" diye sordu. Sancar, 2016 yılında Yüksekova şehir merkezinde zırhlı araçtan ateş açılması 4 gencin katledildiğini ve 10 gün önce Derecik'te bir çoban ve arkadaşına koyunları otlatırken ateş açıldığını hatırlattı.

KÜRT DÜŞMANLIĞI ÜZERİNE KURULU DÜZEN
Saldırıların kaynağının Kürt düşmanlığı olduğunu söyleyen Sancar, Kürt düşmanlığının iktidarının ortaklarını tutan harç olduğunu belirtti. Akrabaları birbirinden ayıran yapay sınırlara tepki gösteren Sancar, sınır ticaretinin Kürtlere yönelik katliamların gerekçesi haline getirildiğini söyledi.

33 Kurşun'u hatırlatan Sancar, "Burası Van, bu tür cinayetlerin sembolünü yaşayan coğrafyadır. 33 Kurşun'u unutmadık, unutmayacağız. Roboski'yi unutmadık, unutmayacağız. Bir de katledilenlere 'terörist' diyorlar. Bu düzenin hukuksuzluklarını meşrulaştırmak için, talan ekonomisini aklamak için ve her türlü pis ilişkileri temize çekmek için sığındığı temel gerekçe budur.Yani Kürt sorununda imha ve inkar anlayışıyla savaş politikaları devreye sokulduğunda cinayetler, yargısız infazlar, köy yakmalar, işkenceler ve her türlü kirli ilişki birden bire büyüyor, devasa boyutlara ulaşıyor" diye konuştu. 

2015 KONSEPTİ
93 konseptinin Kürtlere karşı topyekun savaş politikası olduğuna işaret eden Sancar, köylerin yakıldığını, insanların zorla göç ettirildiğini, faili bilinen katliamlar, işkenceler yaşandığını söyledi. Birleşmiş Milletleri'nin 2020 yılı raporundaki bilgileri paylaşan Sancar, uyuşturucu ticaretinin temel merkezlerinden üçüncüsünün Türkiye olduğunu kaydetti. Buradan elde edilen paranın bir kısmının savaş için kullanıldığını belirten Sancar, "Şimdi Sedat Peker'in açıklamaları üzerinden tartışılan mesele 2015 konseptidir. 2015'te çözüm süreci AKP tarafından bitirildi" dedi. Sancar Erdoğan'ın önceki gün yaptığı açıklamada, çözüm sürecini nasıl kullandıkları neden bitirdiklerini itiraf ettiğini belirtti, şunları söyledi: "İşte 2015 tam da bu gelişmelerin dönüm noktasını oluşturuyor. Şehir ablukalarını düşünün. Yakılan ve yıkılan kentleri hatırımızda tutalım. Ardından gelen dokunulmazlıkların kaldırılması, yargı operasyonları ve benzeri yöntemlerle demokratik siyasete yönelik tasfiye planlarını düşünün. Bu savaş politikalarının da yeni bir boyutu var; Kürtler nerede yaşıyorlarsa yaşasın onların herhangi bir kazanımı olmasın."

Sancar, uyuşturucu ticaretiyle Suriye'deki çetelerin finanse edildiğini de kaydetti.

BİRLİKTE YÜRÜYELİM
Kürt sorununda demokratik çözüm için mücadele ettiklerini, Ortadoğu'ya eşit birliktelik ve barış getirmek istediklerini belirten HDP Eş Genel Başkanı Sancar, "Biz yine direniriz. Biz mücadelemizi sürdürürüz ve eninde sonunda kazanırız. Bu sonuca varmak için beklememek lazım, gecikmemek lazım. O nedenle diyoruz ki kim demokrasi istiyorsa, kim adaletten yanaysa, kim barış hasreti çekiyorsa gelsin birlikte yürüyelim" çağrısında bulundu.

HDP HER ALANDA ZULME DİRENİYOR
HDP'nin halkla birlikte zulmün olduğu her yerde direndiğini vurgulayan Sancar, İkizdere direnişini örnek verdi, "Direnen halkın temel destekçisi yine HDP'dir, HDP anlayışıdır, HDP çizgisidir" diye konuştu.

Sancar, mermer ocağına karşı dün eylem yapan Şêxan köyündeki halka ateş açıldığını, gözaltılar yaşandığını hatırlattı. Sancar, "Biz de direnen halkın yanındayız, içindeyiz, ister Kürdistan'da ister Karadeniz'de, ister İstanbul'da Çukurova'da nerede bir zulüm varsa orada olmaya devam edeceğiz" diye belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar konuşmasında sınır ötesi operasyonlara tepki gösterdi, ulusal birlik çağrısı yaptı.