25 Nisan 2024 Perşembe

'Sancaktepe sahra hastanesi için uygun değil'

Koronavirüs nedeniyle İstanbul'da kurulacak sahra hastanelerinin yeri tartışma konusu oldu. Uzmanlar, Sancaktepe'de belirlenen alınan uygun olmadığını, donanımlı bir hastanenin yakınında ve ulaşımın kolay olduğu bir alanın belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Sancaktepe’deki eski askeri arazide sahra hastanesi çalışmaları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından günler önce başladığı kaydedildi. 

HASTANELER RÖNESANS HOLDİNG'E YAPTIRILACAK
Sahra hastanelerinin, kamu-özel ortaklığı ile hayata geçirilen ve sıkça eleştirilen şehir hastanelerini inşa eden Rönesans Holding'e bağlı Rönesans Medikal İnşaat Şirketi tarafından inşa edileceği açıklandı. Rönesans Holding yetkilileri, gerekli açıklamaların Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacağını belirterek, bilgi vermedi.

'SANCAKTEPE'DEKİ ALAN UYGUN DEĞİL'
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, alanın hastane yapımına uygun bir alan olmadığını belirtti. 

Köymen, "Atatürk Havalimanı’nın sahra hastanesine dönüştürülmesini önermiştik” dedi ve ekledi: “Bunun nedeni teknik altyapısının hazır olması, ulaşım altyapısının olması, karayolu ulaşımının kolay olması, kapalı alanının geniş olması ve hızla dönüştürülebilir olmasıydı. Ancak Sancaktepe’deki alanda bu bahsettiğimiz durumların hiçbiri söz konusu değil. Sahra hastanesi için sıfırdan inşa edilecek bir alanın seçilmesi, genel anlamda bir koordinasyon probleminin olduğunu gösteriyor. Sahra hastanesi kurulması için öncelikli olarak hastanelerin yakınlarındaki alanlar tercih edilmeli. Sahra hastaneleri için genelde hastanelerin yakınlarındaki alanlar seçilir. Sancaktepe’deki alanın yakınlarında donanımlı hastane de yok" şeklinde konuştu.

'HASTANE YAKINI OLMALI, ULAŞIM KOLAY OLMALI'
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç, sahra hastaneleri için öncelikli olarak hastane çevresinin seçilmesi ya da donanımlı hastanelere yakın alanların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kılıç, "Sahra hastaneleri için önemli olan bir başka husus ise bu alanlar tercih edilirken ulaşımın kolay olması gerekir. Anadolu Yakası’nda tercih edilen alan için böyle bir ulaşım kolaylığı söz konusu değil" dedi.