19 Mayıs 2024 Pazar

Sanatçılar 59. Adalet Nöbeti'nde

İstanbul Adliyesi'ndeki Adalet Nöbeti bu hafta sanatçılar Edip Akbayram, Menderes Samancılar, Suavi ve Hüseyin Turan'ın katılımıyla yapıldı. Eylemde "Güzel günler göreceğiz çocuklar" şarkısı söylendi.
Avukatlar, tutuklu meslektaşlarına özgürlük istemek için 59. kez İstanbul Adliyesi önündeydi. Adalet Nöbeti'ne bu hafta sanatçılar da katıldı. 
 
Bir süre Justitia Heykeli önünde nöbeti sürdüren avukatlar daha sonra C kapısında basın açıklaması yaptı. Avukatlar, İsrail'in saldırıları altında olan Filistin halkına "Filistin halkının yanındayız" pankartıyla destek verdi. Açıklamaya sanatçılar Edip Akbayram, Menderes Samancılar, Suavi ve Hüseyin Turan ile Av. Eşber Yağmurdereli de katıldı.
 
Nöbette konuşan Avukat Kemal Aytaç, "Biz adalet yerini bulsun derken her gün başka bir haksızlık ve hukuksuzlukla karşı karşıya kalıyoruz" dedi, Barış Atay'ın gözaltına alındığını hatırlattı. Atay'ın "Yargılanacaksınız" sözlerini anımsatarak, "Tabi ki de yargılanacaklar; yargılanmalılar da. Ben de buradan söylüyorum; yargılanacaksınız" diyen Aytaç, haksızlığa, hukuksuzluğa ve zulme ortak olan, sessiz kalan herkesin yargılanacağını söyledi. Aytaç, Barış Atay'ın gözaltına alınmasını kınadı. 
 
Basın açıklaması yapan avukat Eşber Yağmurdereli, demokrasi mücadelesinin şartlara bakılmaksızın herkesin ortaya koyması gereken bir mücadele olduğunu belirtti. 
 
Oyuncu Menderes Samancılar da "Adaletten, haksızlıktan endişemiz varsa burada olmak zorundayız. Biz artık endişe duyduğumuz karanlık günlerde yaşamak istemiyoruz. Evet, biz 'sözde' sanatçılar bugün buradayız, ama her zaman haksızlığın karşısında olacağımızı duyurmak için buradayız. Ülkemizde çocuklar tecavüze uğruyorsa, kadınlar sokakta öldürülüyorsa, politikacılar gereksiz yere cezaevinde tutuluyorsa demek ki bizim adalet nöbetimiz sonsuza kadar devam edecek" dedi. Menderes Samancılar, Filistin halkının yanıda olduklarını sözlerine ekledi. 
 
Hüseyin Turan ise "Bu saraya bugün bir nebze de olsa sanat girdi. Umuyorum damarlarından girer ve iyileştirici gücü her alanda bizlerin önüne çıkar. Artık o kadar çok özlem duyuyoruz ki demokrasi olması anlamında, bu dayanışma sürdükçe onun da olacağına inanıyorum" diye konuştu. 
 
Suavi ise bugün adalete ekmek gibi, su gibi, oksijen gibi ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Suavi, "Çünkü adaletin gerçekten tarafsız, gerçekten önkoşulsuz, gerçekten en ufak bir tereddütümüz olmaksızın inşa edilemeyen yerlerde bizim nefes alma hakkımız sıfırlanır" diye konuştu. 
 
Konuşmaların ardından Suavi, Edip Akbayram ve Hüseyin Turan "Güzel günler göreceğiz çocuklar" şarkısını okudu.