28 Mart 2024 Perşembe

Sanat ve Hayat dergisinin yeni sayısı çıktı

"Bu sistemin nasıl işleyeceği eğer biz yurttaşlardan saklanan ya da bilmemizde sakınca olduğu düşünülen yönleri yok ise adını koyanlar da bilmiyor. Deneme yanılma yoluyla en doğru sonuca ulaşacaklarını hesaplıyor olmalılar" denilen Sanat ve Hayat dergisi, Türk tipi başkanlık sisteminin tarihi görevini 'İki adım ileri, bir adım geri' olarak belirtiyor. Üç aylık periyotlarla çıkan derginin dosya konusu: Aydın ve Tavır.
Kültür sanat dergisi Sanat ve Hayat'ın 46/11. sayısı çıktı. Üç aylık periyotlarla çıkan derginin bu sayısında, sanatın taraflılığı-tarafsızlığı konusunda Gramsci'nin organik aydın tanımlaması ışığında yapılan bir tartışma yazısı ve Kutsiye Bozoklar'ın 'Lenin'in Parti Edebiyatı' makalesinden yola çıkarak yazdığı makale ile Leyla Adlığ'ın 'Tavır ve Taraf' yazısı yer alıyor. Derginin kapağında da Leyla Adlığ'ın bir eseri bulunuyor. Dergide, Onur haftası sebebiyle tekrar anılan, Arkadaş Zekai Özger ve David Wojnariwicz gibi LGBTİ sanatçı ve şairlere yer verilirken, bildik Ağustos böceği hikayesini ters yüz eden bir masal, öykü, deneme, Zazaca ve Hemşince şiirler ve araştırma-inceleme yazıları da bulunuyor.
 
"Adını uygulayıcısının belirlediği daha önce dünyanın hiçbir ülkesinde denenmemiş, farklı yönetim modellerinden ortaya karışık alınmış, ilk kez bizde denenecek olan kuşkusuz ki başarısızlıkla sonuçlanacak Türk tipi başkanlık sistemine geçildi. Bu sistemin nasıl işleyeceği eğer biz yurttaşlardan saklanan ya da bilmemizde sakınca olduğu düşünülen yönleri yok ise adını koyanlar da bilmiyor. Deneme yanılma yoluyla en doğru sonuca ulaşacaklarını hesaplıyor olmalılar. Tarihi görevlerini oynayacaklar; iki adım ileri, bir adım geri" denilen dergide dosya konusu: Aydın ve Tavır.
 
Merhaba bölümünde sanat alanındaki son baskıcı uygulamalara dikkat çekilirken; "Yeni sistemin ilk icraatlarından biri Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesiyle ilgili oldu. Önce kapattık, yukarıya bağladık denildi, fakat bakıldı ki kapattık demekle kapanmış olmuyor, iki gün sonra kapattığımızı yeniden açtık diyerek bizi muştuladılar. Daha öncesinden de MESAM'ın başına gelenler siz okurlarımızın malumudur" deniliyor ve Fazıl Say'ın konser verecek salon bulamaması eleştiriliyor.
 
Dergide Gramsci için "herkesin kendisine göre yonttuğu kalkerli bir dağ başı diyen Şahin Tümüklü, 'Gramsci'de aydın ve sanatta tavır' yazısı ile yer alıyor. Fırat Sözeri, Dostoyevski'nin Karamazov Kardeşler romanı üzerine bir inceleme yapıyor. Bir başka inceleme de Rusça'dan çevirilen "Sovyetler Birliği'nde eğitim sorunları nasıl çözüldü?" yazısı.
 
Sanat ve Hayat'ın arka kapağında da Suruç şehitlerine ithafen bir çalışma yer alıyor.
 
Kültür ve sanat alanında işçi ve emekçilerden yana taraf olduğunu bildiren derginin gelecek sayısı, Ekim ayında yayınlanacak.