17 Mayıs 2024 Cuma

Samsun'da siyasi tutsaklara işkence

DEM Parti milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Samsun Kavak S Tipi Kapalı Hapishanesinde, siyasi tutsaklara yönelik işkenceyi Meclis gündemine taşıdı. 

Samsun Kavak S Tipi Kapalı Hapishanesinde siyasi tutsaklara iki haftayı aşkın süredir darp, baskı ve işkence uygulanıyor; tutsaklar ziyaretçi ve telefon yasağı, tek hücre cezası, nakil süreçlerinin durdurulması gibi keyfi yasaklarla hak gasplarına maruz kalıyor. 

Tutsak yakınlarının kendisine ulaşarak işkenceyi aktardığını belirten Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a yönelttiği sorularla işkenceyi Meclis gündemine taşıdı. 

Cupolo'nun derhal yanıtlanmasını istediği sorular şöyle: 
🔹Samsun Kavak S Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna ilişkin iddialar doğru mudur? Buna ilişkin soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa soruşturmanın akıbeti ne olmuştur? Bir soruşturma açılmamışsa henüz, ne zaman açılacaktır?
🔹Samsun Kavak S Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu idaresine verilen hak ihlali/hak talebi konulu dilekçe sayısı kaçtır? Bu dilekçeler hakkında nasıl bir işlem tesis edilmiştir?
🔹2024 yılı başından bu yana söz konusu cezaevi idaresi, kaç siyasi mahpusa ziyaretçi ve telefon yasağı vermiştir? Gerekçeleri nelerdir?
🔹2024 yılı başından bu yana söz konusu cezaevi idaresi, kaç siyasi mahpusa tek hücre cezası vermiştir? Gerekçeleri nelerdir?
🔹2024 yılı başından bu yana söz konusu cezaevi idaresi, kaç siyasi mahpusa ziyaretçi ve telefon yasağı vermiştir? Gerekçeleri nelerdir?
🔹Sistematik hale gelen işkence ve kötü muamele vakalarına ilişkin Bakanlığınıza her türlü kanaldan bugüne kadar kaç şikayet gelmiştir? Kaçı hakkında soruşturma açılmıştır?