3 Mayıs 2024 Cuma

Samsun'da kadınlar: Şiddeti durduracağız yaşamak istiyoruz

25 Kasım dolayısıyla Samsun'da kadınlar, Öğretmenevi önünden Çiftlik Akbank önüne "Şiddeti durduracağız yaşamak istiyoruz" sloganıyla yürüdü.

Samsun Kadın Dayanışması, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Samsun Öğretmenevi önünden Çiftlik Akbank önüne yürüyüş düzenlendi.

"Şiddeti durduracağız yaşamak istiyoruz" yazılı pankart taşıyan kadınlar "Ölmek değil yaşamak istiyoruz", "Kadınlar birlikte birlikte güçlü", "Krizin bedelini kadınlar ödemeyecek" sloganlarıyla Çiftlik Akbank önüne yürüyen kadınlar, "Erkek egemenliği karşısında birlikte güçlüyüz" dedi.

Katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı eylemde, Özgecan Aslan, Emine Bulut, Şule Çet ve Didem Akay şahsında katledilen kadınların anıldığı sokak oyunu sergilendi.

Sokak oyunundan sonra Samsun Kadın Dayanışması adına yapılan basın açıklamasında, "Erkek egemen iktidarın kendi kalıpları dışındaki herkese, her kimliğe karşı nefreti meşrulaştırması, kadınlara ve LGBTİ+'lara yönelik şiddeti her geçen gün tırmandırıyor. Ülkemizde şiddet olayları artarken, şiddeti önleyici uygulamaları arttırmak yerine haklarımızı ve hayatlarımıza yönelik saldırılar sistematik bir şekilde devam ediyor. Çocuk yaşta evliliklerin önünü açan 'Çocuk İstismarı Yasası' yeniden gündemde. Kadınları değil kadınlara şiddet uygulayanları koruyan iktidar İstanbul Sözleşmesini ve 6284 sayılı kanunu tartıştırıyor. Emine Bulut'un 'Ölmek İstemiyorum!' çığlığı hiçbirimizin kulağından silinmedi" denildi.

Emine Bulut'un öldürülmesinin ardından, en az 140 kadının daha erkek şiddetiyle katledildiği belirtilen açıklamada, "Hayatlarımızı çevreleyen, olağanlaştırılmaya çalışılan erkek şiddetine karşı sokaklardayız" diye kaydedildi.

Açıklamada, "Her türlü şiddetin son bulduğu tacizin, tecavüzün, istismarın, kadın cinayetlerinin, savaşın olmadığı: eşit, özgür, demokratik bir ülkede barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz" diye belirtildi.

Yapılan basın açıklamasının ardından etkinlik sloganlarla son buldu.